Linkovi

Egipat: Protesti se nastavljaju


Učesnici protesta u Kairu stoje na vojnom oklopnom vozilu pored znaka na kojem piše "Dole Mubarak
Učesnici protesta u Kairu stoje na vojnom oklopnom vozilu pored znaka na kojem piše "Dole Mubarak

Demonstracije u Egiptu nastavljene su i peti dan zaredom. Hiljade ljudi i dalje prkosi policijskom času, ostaje na ulici i traži ostavku predsednik Hosnija Mubaraka.

Vlada je objavila da današnji policijski čas počinje u četiri sata popodne po lokalnom vremenu, dva sata ranije nego juče, ali masa je ostala na ulicama i trgovima Kaira. Predveče, predsednik Mubarak imenovao je šefa obaveštajne službe Omar Sulejmana za potpredsednika - što je prvi put od početka Mubarakove vladavine da postoji ta pozicija. Mubarak je takođe ministra aviacije Ahmeda Šafika imenovao za mandatara nove vlade.

Petog dana demonstracija protiv 30-godišnje Mubarakove vladavine, desetine hiljada demonstranata priključile su se protestima u Kairu, Aleksandriji i Suecu. Očevici tvrde da su čuli pucnjavu u predgrađima Kaira, a ima izveštaja i o vandalizmu i krađi.

Mediji javljaju da je danas najmanje troje demonstranata ubijeno kada je policija otvorila vatru na grupu ispred zgrade ministarstva unutrašnjih poslova. TV mreža "al-Džazira" prikazala je snimak demonstranata na ulici kako nose telo. Lokalni mediji tvrde da je najmanje 45 osoba poginulo, dok je više od 1.000 povređeno tokom ovonedeljnog talasa nemira u zemlji.

XS
SM
MD
LG