Linkovi

Egipćani ne veruju vojnim vlastima


Egipćani ne veruju vojnim vlastima
Egipćani ne veruju vojnim vlastima

Egipatske bezbednosne snage i demonstranti se sukobljavaju peti dan zaredom u Kairu, uprkos ustupcima vladajuće vojne uprave čiji cilj je ublažavanje nemira.

Aktivisti navode da je u ovonedeljnim sukobima stradalo 35 ljudi, uključujući bar jednu osobu ubijenu danas.

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za izbeglice Navi Pilaj apelovala je na egipatske vlasti da okončaju kako je rekla "očigledno upotrebu preterane sile protiv demonstranata". U današnjem saopštenju se takođe navodi da su prizori "brutalnog premlaćivanja već savladanih demonstranata veoma šokantni“.

Juče je šef Vrhovnog saveta oružanih snaga, feldmaršal Muhamed Tantavi obećao da će ubrzati prenos vlasti na civilnu upravu putem održavanja predsedničkih izbora pre jula 2012.

Tantavi je sugerisao da će biti voljan da održi referendum o tome da li bi vojna uprava trebalo da se okonča ranije. On je dodao da je prihvatio ostavku premijera civilne prelazne vlade Esama Šarafa, ali da će on ostati na položaju do formiranja nove vlade.

Medjutim, desetine hiljada demonstranata na trgu Tahrir u Kairu odbacilo je ove poteze kao nedovoljne, zahtevajući momentalno okončanje vojne vladavine.

Parlamentarni izbori trebalo bi da počnu u ponedeljak i Tantavi je obećao da će oni biti održani kao što je planirano. Mnogi opozicioni lideri, međutim, veruju da se njihovo održavanje sve više dovodi u pitanje.

XS
SM
MD
LG