Linkovi

Novi protesti u Egiptu


Egipatski specijalci u sukobu sa demonstrantima
Egipatski specijalci u sukobu sa demonstrantima

Egipatska specijalna policija se već dva dana za redom sukobljava sa demonstrantima, koristeći gumene metke i suzavac protiv učesnika protesta koji prkose zabrani okupljanja.

Hiljade ljudi su i večeras nastavile proteste u raznim delovima Kaira. Vlasti su saopštile da je najmanje 500 demonstranata uhapšeno u talasu najvećih nereda proteklih godina.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je zatražila od egipatske vlade da ispolji uzdržanost. Na konferenciji za novinare sa jordanskim ministrom inostranih poslova, Naserom Džudehom, ona je zatražila od Egipta da prestane da blokira socijalne sajtove, jer se preko interneta širi vest da su „Tviter“ i „Fejsbuk“ tokom protekla dva dana bili povremeno blokirani.

Juče su hiljade gradjana učestvovale u antivladinim protestima u Kairu i drugim gradovima, apelujući za okončanje gotovo 30-godišnje vladavine predsednika Hosnija Mubaraka. Troje civila i jedan policajac su ubijeni u tim nemirima. Egipatska vlada je saopštila da je najmanje 85 policajaca povredjeno.

XS
SM
MD
LG