Linkovi

Napetost pred izbore u Egiptu


Prizor sa demonstracija u Egiptu
Prizor sa demonstracija u Egiptu

Razgnevljeni demonstranti izašli su danas na ulice Kaira i Aleksandrije u znak protivljenja najnovijoj odluci Vrhovnog suda

Razgnevljeni demonstranti u Egiptu izašli su danas na ulice Kaira i Aleksandrije u znak protivljenja odluci Vrhovnog suda koju mnogi vide kao deo plana ostatka starog režima da zadrži vlast.
Napetost u Egiptu je visoka posle jučerašnje odluke Vrhovnog ustavnog suda koja je dovela u sumnju tekovine narodnog revolta.

Mnogi od demonstranata usmeravaju svoj gnev ka Ahmedu Šafiku, poslednjem premijeru pod bivšim predsednikom Hosnijem Mubarakom. Na ulicama Aleksandrije demonstranti su skandirali „Narod traži – dole Šafik“ i „Dole vojva vladavina“.

Pomenuti sud preinačio je juče zakon usvojen u islamistima predvođenom parlamentu prema kome je višim funkcionerima bivšeg režima bilo zabranjeno da se kandiduju za javne funkcije. Tom odlukom sud je omogućio Šafiku da se takmiči u drugom krugu predsedničkih izbora, u subotu i nedelju.

Pored toga, sudije - koje su takođe ostaci starog režima – navele su da je druga runda parlamentarnih izbora bila neregularna i naložile raspuštanje parlamenta u kome sada islamisti imaju većinu.

Vladajući vojni savet saopštio je da će drugi krug predsedničkih izbora između Šafika i kandidata Muslimanskog bratstva, Mohameda Morsija, biti održan u subotu i nedelju kako je i planirano. Međutim, mnogi Egipćani su neodlučni i nezadovoljni izborom pred njima pa neki nameravaju da bojkotuju izbore, a drugi da u znak protesta ubacuju prazne glasačke listiće.
XS
SM
MD
LG