Linkovi

U neredima u Egiptu poginulo 365 civila


Diplomirani arheolozi bez posla traže radna mesta u protestu ispred Egipatskog muzeja u Kairu, 16. februara 2011.
Diplomirani arheolozi bez posla traže radna mesta u protestu ispred Egipatskog muzeja u Kairu, 16. februara 2011.

Egipatski ministar zdravlja saopštio je da je najmanje 365 osoba poginulo u anti-vladinim demonstracijama, koje su dovele do ostavke predsednika Hosnija Mubaraka. Prema njegovim rečima u protestima je povređeno oko pet i po hiljada ljudi. Ministar Samei Farid istakao je da su u pitanju preliminarni rezultati, jer nisu uključeni izveštaji iz svih bolnica, niti uračunate žrtve koje su možda sahranili njihovi rođaci, a da to nisu prijavili vlastima.

U medjuvremenu, uprkos Mubarakovoj smeni, hiljade egipatskih radnika su u štrajku, zahtevajući bolje plate i uslove rada. Više od 10.000 radnika tekstilne industrije i danas nije došlo na posao, a u štrajk su stupili i radnici u drugim sektorima, uključujući javni prevoz i bankarstvo.

Banke širom zemlje su zatvorene, a očekuje se da će tako biti i sutra, kada se završava radna nedelja u Egiptu. Vladajući vojni savet juče je preduzeo korake ka sprovođenju reformi, koje su tražili anti-vladini demonstranti za vreme pobune protiv predsednika Mubaraka, i obećao da će u roku od šest meseci biti održani novi parlamentarni i predsednički izbori.

Vrhovni savet oružanih snaga takođe je imenovao komisiju za rad na reviziji Ustava, koja u roku od deset dana treba da izda svoje preporuke. U komisiji su i članovi Muslimanskog bratstva, islamističke organizacije koja je bila zabranjena za vreme Mubarakovog režima.

XS
SM
MD
LG