Linkovi

Egipatske demonstracije i cena nafte


Egipatske demonstracije i cena nafte
Egipatske demonstracije i cena nafte

Cene nafte nisu se mnogo menjale u utorak, dok su invesitori iščekivali kraj najmasovnijih do sada demonstracija protiv egipatske vlade. Međutim, cena crnog zlata neprestano raste od izbijanja demonstracija u Kairu, prošle nedelje.

Egipat se ne ubraja u velike proizvođače, ali kroz Suecki kanal svakodnevno prolaze tankeri sa gotovo dva miliona barela nafte.

Posrednik u trgovini naftom, Tim Dženings, kaže da bi poremećaji na tom mestu izazvali ozbiljne posledice.

"Mislim da je ključan kratkoročni rizik, ako bi došlo do nekog poremećaja u tankerskom saobraćaju kroz Suecki kanal, jer ga Sjedinjene Države smatraju za usko grlo u distribuciji i snabdevanju naftom", kaže Dženings.

Zabrinutost zbog nemira u Egiptu izazvala je nagli skok cena nafte prošle nedelje. U ponedeljak, barel sirove nafte prodavao se za iznad 100 dolara, prvi put od septembra 2008.

Ali posrednik Ajra Ekstajn za to okrivljuje naslove u medijima, a ne povećanu potražnju.

"Zvanične brojke od prošle nedelje pokazuju neočekivani rast zaliha benzina i sirove nafte na tržištu. Prošle srede cene su bile najniže u proteklih osam nedelja. Bilo je fluktuacija, ali cene su padale sve do izbijanja nemira u Egiptu", kaže Ekstajn.

Iako se sada očekuje rast cena mnogi kažu da je zatvaranje Sueckog kanala malo verovatno jer Egipat zavisi od tih prihoda. Ali Ekstajn kaže da niko nije siguran u to.

"Da li će zatvoriti Suec? Ne znam. Ali ako ga zatvore to će biti problem, jer put oko Afrike do Amerike traje 10 dana duže, a do Evrope čak 18. Bio bi to veliki poremećaj", kaže Ekstajn.

Još veći strah vlada od mogućeg širenja nemira na naftom bogate zemlje u Persijskom zalivu. Ekonomisti kažu da bi to moglo teško da pogodi nejaki oporavak svetske privrede, ako bi potrošači počeli da štede drugde da bi plaćali više cene goriva.

XS
SM
MD
LG