Linkovi

Završni krug izbora u Egiptu


Završni krug izbora u Egiptu
Završni krug izbora u Egiptu

Egipatsko Muslimansko bratstvo je saopštilo da namerava da formira vladu nacionalnog jedinstva, dok birači u unutrašnjosti zemlje glasaju u trećem i završnom krugu izbora. Danas je nastavljeno juče započeto glasanje u devet pokrajina, među kojima su i poslednja područja na kojima se održavaju izbori započeti krajem novembra.

Ona obuhvataju istorijska uporišta Muslimanskog bratstva, na kojima su se kandidovali najpoznatiji pripadnici te organizacije. Bratstvo očekuje da će osvojiti apsolutnu većinu, umesto proste većine koju su nagoveštavali dosadašnji izborni rezultati. Egipatska vojna vlast je saopštila da će ubrzati izborni proces posle nedavnih nemira u Kairu. Demonstranti traže brži prelaz na civilnu vladavinu.

Izbori za članove Gornjeg doma egipatskog parlamenta treba da se završe 22. februara, da bi parlament u punom sastavu održao prvu sednicu 28. februara. Parlament treba da napiše novi Ustav, a vladajući Vojni savet je saopštio da će do jula prepustiti vlast izabranom predsedniku.

XS
SM
MD
LG