Linkovi

Egipćani odaju poštu patrijarhu Šenudi


Egipćani ispred glavne koptske katedrale u Kairu
Egipćani ispred glavne koptske katedrale u Kairu

Egipćani odaju poštu poglavaru Koptske pravoslavne crkve Šenudi Trećem, koji je preminuo juče u 89. godini, nakon duže bolesti jetre i pluća.

Ožalošćeni su se okupili u glavnoj koptskoj katedrali u Kairu, kako bi se molili i vidjeli posmrtne ostatke duhovnog vođe najveće hrišćanske zajednice na Bliskom istoku. Istoričari navode da je Koptska pravoslavna crkva jedna od najstarijih u svijetu, dok egipatski Kopti čine oko 10 odsto populacije u Egiptu.

Šenuda, koji je rođen kao Nazir Gajed, izabran je za poglavara Koptske crkve 1971. godine. Egipatski predsjednik Anvar Sadat protjerao ga je 1981. godine, nakon optužbi da vlada nije preduzela akciju protiv muslimanskih ekstremista. Predsjednik Hosni Mubarak okončao je njegov egzil 1985. godine.

Šenuda je predvodio Kopte tokom perioda tenzija sa muslimanskom većinom. Islamski ekstremisti su više puta izvodili napade na hrišćanske crkve, među kojima je i bombaški napad na koptsku crkvu u Aleksandriji, u kojem su poginule 23 osobe. Predsjednik Barak Obama kazao je juče da ga je rastužila Šenudina smrt, ocijenivši da je patrijarh promovisao toleranciju i vjerski dijalog.

XS
SM
MD
LG