Linkovi

Egipat: Odobren nacrt novog ustava


Članovi egipatskog panela odobrili novi nacrt ustava
Članovi egipatskog panela odobrili novi nacrt ustava

Novi ustav moraju da ratifikuju birači i njime bi se zamenio pro-islamistički dokument sproveden pod predsednikom Mohamedom Morsijem.

50-člana komisija koja je dobila zadatak da uvede izmene u egipatski ustav odobrila je novi nacrt koji obuhvata promene tranzicionog plana prelazne vlade, kao i odredbe o tome kada se civilima može suditi na vojnom sudu.

Novi ustav moraju da ratifikuju birači i njime bi se zamenio proislamistički dokument sproveden pod predsednikom Mohamedom Morsijem. Referendum će, prema očekivanjima, biti održan narednog meseca.

Nacrtom se predvidja da predsednički parlamentarni izbori budu održani u roku od šest meseci sa razmakom od 90 dana izmedju njih. Tranzicioni plan navodi da će prvo biti održani parlamentarni izbori, ali nacrt ustava ostavlja mogućnost da to eventualno mogu da budu i predsednički izbori.

Nacrtom ustava je i dalje predvidjeno da vojni sudovi mogu da sude civilima, ali se navodi da se takvi procesi mogu voditi samo u slučajevima koji se odnose na krivična dela poput direktnih napada na vojno osoblje, objekte ili opremu.
XS
SM
MD
LG