Linkovi

Predsednički izbori u Egiptu


Ahmed Šafik, Hamdin Sabahi i Mohamed Morsi
Ahmed Šafik, Hamdin Sabahi i Mohamed Morsi

Početni rezultati prvih slobodnih predsedničkih izbora u Egiptu pokazuju da kandidat Muslimanskog bratstva možda vodi

Egipatski dnevni listovi prenose da delimični rezultati prvog kruga predsedničkih izbora nagoveštavaju da je posle glasanja u sredu i četvrtak u nekim područjima na prvo mesto izbio kandidat Muslimanskog bratstva, Mohamed Morsi.

Ta stranka je saopštila da Morsi ima neznatnu prednost nad Ahmedom Šafikom i da će se sa njim suočiti u junskom, drugom krugu izbora. Šafik je sekularista i služio je kao premijer pod bivšim predsednikom Hosnijem Mubarakom.

Početni rezultati takođe pokazuju da je još nekoliko kandidata dobilo snažnu podršku. Među njima su Abdel Moneim Abul Fotouh, umereni islamista koga podržavaju i neki liberali, levičari i manjinski hrišćani, kao i bivši ministar inostranih poslova Amr Musa, sekularista koji je takođe služio pod Mubarakom.

Pobeda jednog od sekularista predstavljala bi značajan zaokret od parlamentarnih izbora, održanih pre samo šest meseci, kada je više od 70 odsto birača glasalo za islamističke stranke.

Peti kandidat, Hamdin Sabahi, takođe je dobro prošao. Ankete pokazuju da je njegova popularnost neprestano rasla proteklih nedelju dana i da je privukao glasače koji ne žele da novi predsednik bude islamista ili neka ličnost iz bivšeg režima.
Zvanično prebrojavanje glasova počelo je danas, a definitivni rezultati biće saopšteni u utorak.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG