Linkovi

Nastavak protesta u Egiptu


Demonstracije u Egiptu se nastavljaju
Demonstracije u Egiptu se nastavljaju

Demonstranti koji zahtevaju formiranje prelazne civilne vlade, i danas su se okupili u centru Kaira, dok egipatski vojni vladar upozorava na „krajnje ozbiljne“ posledice ukoliko se sadašnji politički metež u zemlji brzo ne prekine.

Feldmaršal Husein Tantavi je takođe rekao da vladajući Vojni savet „neće dopustiti da vinovnici nereda utiču“ na parlamentarne izbore koji treba da počnu sutra. On je rekao da je zemlja na raskrsnici i da može da se opredeli ili za uspešne izbore „koji će povesti Egipat ka bezbednosti“ ili za suoačavanje sa opasnim preprekama što oružane snage „neće dozvoliti“.

Za to vreme, hiljade demonstranata su se okupljale na Trgu Tahrir, na još jednom masovnom protestu na kojem se traži da egipatska vojska odmah preda vlast „vladi nacionalnog spasa“, koja će voditi zemlju do izbora predsednika. Brojne omladinske revolucionarne organizacije koje predvode proteste predlažu da na čelu prelazne civilne administracije bude lider opozicije i dobitnik Nobelove nagrade za mir Muhamed Elbaradej, sa zamenicima iz celog političkog spektra.

Predloženo telo bi zamenilo vladajući Vojni savet i nadgledalo prelazak Egipta na demokratiju. Elbaradej je juče izjavio da će odustati od kandidature za egipatskog predsednika, ako mu zvanično bude zatraženo da prevodi prelaznu vladu.

XS
SM
MD
LG