Linkovi

Raste uticaj milicija u Egiptu


Prizor sa protesta u kairskoj četvrti Mokatam, 22. mart 2013.
Prizor sa protesta u kairskoj četvrti Mokatam, 22. mart 2013.

Dok moć egipatskih policijskih snaga nastavlja da se smanjuje, građani i islamističke organizacije uzimaju održavanje bezbednosti u svoje ruke.

Bezbednosna situacija u Egiptu nastavlja da se pogoršava, a sve veći broj građana uzima zakon u sopstvene ruke. U nekim zajednicama, komšije se udružuju u grupe za nadzor. U drugim, islamistički lideri postavljaju oglase, tražeći da njihove pristalice formiraju patrole. Gama islamija, bivša ekstremistička organizacija, tokom nedavnog policijskog štrajka je tražila dobrovoljce, kaže predstavnik te organizacije, Tarek Bedir:

„U pokušaju da zaštitimo ljude i njihovu imovinu i od države i od ljudi i da zaštitimo ljudima život, odlučili smo na molitvi u petak da ćemo – ako se policija ne vrati i ne počne da radi svoj posao – biti prinuđeni da je zamenimo sa svojim skromnim mogućnostima.“

Egipatske vrlo omrznute policijske snage, u najvećoj meri su iščezle posle revolucije 2011. Mnogi koji su se na kraju ipak vratili, kažu da su loše tretirani i neki od njih ponovo napuštaju posao. Egipatski vrhovni tužilac je nedavno, našavši se u praznom prostoru, pozvao obične građane da ih zamene. Policajac Islam Mabruk međutim smatra da je to užasna ideja:

„Vrhovni tužilac je pogrešio kada je civilima dao pravo da se međusobno hapse, jer je tako svako postao policajac. Svako može da izađe na ulicu i počne da hapsi ljude.“

Ili još gore: gomila koja je linčovala dve sumnjive osobe u gradiću u delti Nila, navela je ministra pravde da kaže da je to bio znak da je država umrla. Sa tim je saglasna i Heba Morajef, iz organizacije „Hjuman rajts voč“.

„Ova nova sloboda koja je data privatnim građanima da se umešaju u nasilje je čak još opasnija. Tu vidite slabljenje uloge države, a to pošteno da kažem otvara vrata za osvetu, što nije znak zdrave sredine u kojoj su ljudska prava na kraju zaštićena.“

Iako neki Egipćani traže intervenciju vojske, Heba Morajef kaže da je bolje usredsrediti se na pretvaranje policije u odgovornu snagu:

„Ništa se još nije dogodilo, ali barem imate posla sa policijskim snagama, koje bi odozgo-nadole mogle da odluče da na posletku, tokom naredne decenije, promene svoje ponašanje.“

Ali, s obzirom da je egipatska politička scena u zastoju, odluka da se taj proces barem započne, izgleda da je i dalje veoma daleko.
XS
SM
MD
LG