Linkovi

Žalost, gnev i prkos u Egiptu


Syrian Kurds carry their belongings after they crossed the border between Syria and Turkey near the southeastern town of Suruc, Sanliurfa province, Turkey, Sept. 20, 2014.
Syrian Kurds carry their belongings after they crossed the border between Syria and Turkey near the southeastern town of Suruc, Sanliurfa province, Turkey, Sept. 20, 2014.

Dok Egipćani oplakuju žrtve prekjučerašnjeg obračuna vojnih vlasti sa demonstrantima, dve strane u sukobu međusobno se okrivljuju za eskalaciju nasilja.

Dok Egipćani oplakuju žrtve prekjučerašnjeg obračuna vojnih vlasti sa demonstrantima, dve strane u sukobu međusobno se okrivljuju za eskalaciju nasilja, do koje je došlo više od mesec dana posle svrgavanja predsednika Mohameda Morsija. SAD i druge zemlje osudile su nasilje, ali Vašington ipak nije do kraja prekinuo vojne veze sa Kairom.

Zvaničnici u Egiptu navode da u nasilju, koje je obuzelo čitavu zemlju, do sada stradalo skoro 650 osoba, i da među njima ima i policijaca. Pristalice svrgnutog predsednika Mohameda Morsija tvrde da su snage bezbednosti u sredu ubile nekoliko hiljada ljudi.

Stotine ožalošćenih okupile su se u džamiji u kairskoj četvrti Nasr Siti, gde su tela nekih od žrtava doneta pre sahrane. Jedna od njih kaže da su snage bezbednosti napale nenaoružane demonstrante.

"Nismo imali ništa u rukama izuzev kamenja i grana. Kunem se pred Bogom da te priče da smo imali oružje nisu istina. Ja to nisam videla".

Druga strana tvrdi suprotno. Oni kažu da su islamisti prvi počeli s nasiljem i da moraju da budu zaustavljeni. Hrišćani širom Egipta prijavili su da su njihove crkve napadnute.

U Gizi, gradu s druge strane reke Nil, preko puta Kaira, gnevni Egipćani upali su u dva objekta pokrajinske vlade i zapalili ih. Državni službenik Fehmi Hasan kaže da su to bile pristalice svrgnutog predsednika Morsija.

"Danas je oko hiljadu njih srušilo ogradu I bacalo kamenje na zgradu, tako da smo mi pobegli na zadnji izlaz, a oni su zapalili vozila, guvernerovu kancelariju, poresku kancelariju i sva guvernerova vozila".

Islamisti su pozvali na nove proteste u Kairu, kako bi se ispoljio gnev zbog smrti više od 300 učesnika sedećih protesta u prestonici, uprkos vanrednom stanju na teritoriji cele zemlje, koje je vlada proglasila još u sredu.

Savet bezbednosti UN održao je vanredni sastanak povodom situacije u Egiptu, ali malo je onih koji veruju u brzo okončanje nemira. To u razgovoru za “Al Huru” kaže i direktor Fondacije za bliskoistočni mir Džefri Aronson.

"Ne znam da li postoji iko danas u Egiptu, bilo koji deo egipatskog društva, koji je sposoban da stabilizuje to okruženje".

Američki predsednik Barak Obama osudio je nasilje i otkazao zajedničke vojne vežbe sa Egiptom, koje su bile planirane za septembar. Sekretar za odbranu Čak Hejgel izjavio je da će SAD nastaviti da održavaju vojne veze sa Egiptom, ali je upozorio da su neki važni elementi te saradenje dovedeni u pitanje.

Neki Egipćani s prkosom reaguju na kritike iz inostranstva.

"Ne bi trebalo da gledamo u Ameriku ili Evropu. Moje ime je dr Ahmed Mansur. Nije u redu da osam crkava bude zapaljeno, a Amerika i Evropa digle su ruke od tih crkava zbog Muslimanskog bratstva", kaže Ahmed Mansur, lekar iz Kaira.

Američka vlada više puta je pozvala egipatske vojne vlasti da ubrzaju uspostavljanje demokratske vlade, koja bi obuhvatila sve raznolike zajednice u toj zemlji.
XS
SM
MD
LG