Linkovi

Egipat: Tvrdnje Islamske države - propaganda


Ožalošćeni na aerodromu Pulkovo u Sankt Peterburgu, 3. novembra 2015, na dan žalosti prgolašen zbog žrtava teške avionske nesreće u Egiptu.
Ožalošćeni na aerodromu Pulkovo u Sankt Peterburgu, 3. novembra 2015, na dan žalosti prgolašen zbog žrtava teške avionske nesreće u Egiptu.

Egipatski predsednik Abdul Fatah al-Sisi je odbacio kao “propagandu” tvrdnje pobunjenika Islamske države da su oborili ruski avion koji se srušio na Sinaju, pri čemu je poginulo svih 224 putnika i članova posade.

„Kada se stvara propaganda da se avion srušio zbog Islamske države, time se nanosi šteta stabilnosti i bezbednosti Egipta i narušava imidž naše zemlje“, izjavio je Sisi za BBC.

„Verujte mi, situacija na Sinaju, posebno u tom području, je pod našom punom kontrolom“, naglasio je egipatski predsednik.

U medjuvremenu, istražitelji u Egiptu počeli su da ispituju sadržaj crne kutije pronadjene u olupini aviona Metrodžet A-321 dok su, u Rusiji, rodjaci žrtava započeli tužni proces identifikacije 140 posmrtnih ostataka koji su prebačeni u Sankt Peterburg.

Avion se srušio u subotu iznad Sinaja, oko 20 minuta posle poletanja iz egipatskog letovališta Šarm el-Šeik na putu ka Sankt Peterbrugu. Mejdu žrtvama je troje Ukrajinaca i jedan državljanin Belorusije.

Ruski zvaničnici navode da su crne kutije sa leta, pronadjene u olupini aviona, pretrpele “manju štetu” i da su podvrgnute prvim inspekcijama. Jedan istražitelj izjavio je da prvobitna analiza pokazuje da avion nije pogodjen spolja, a pilot nije uputio SOS signal pre nego što je avion nestao sa radara kontrole letenja.

U Kairu je saopšteno da egipatski i ruski istržitelji ispituju crne kutije. Nemački i francuski specijalisti iz Erbasa, proizvodjača aviona, kao i stručnjaci iz Irske, gde je avion registrovan, takodje analiziraju snimke sa aviona da bi ustanovili uzrok nesreće.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rušenje aviona nazvao “tragedijom”, i istakao da je potrebno da se učini sve da bi se stvorila objektivna slika šta se dogodilo.

I Kairo i Moskva nisu pridali veliku pažnju tvrdnjama egipatskog ogranka Islamske države da je oborio avion. Eksperti za avijaciju i vojni stručnjaci izrazili su sumnje da ekstremisti imaju projektile koji mogu da pogoed cilj na visini letenja od 9.400 metara.

U Vašingtonu, američki direktor nacionalnih obaveštajnih službi, Džejms Kleper, izjavio je da nije upoznat sa bilo kojim “direktnim dokazima” da je pad aviona povezan sa terorizmom.

Ipak, nekoliko aviokompanija, uključujući Er Frans, Luftanzu, Emirate I Katar Ervejz saopštilo je da će prestati da lete iznad Sinajskog poluostrva iz bezbednosnih razloga.

XS
SM
MD
LG