Linkovi

Odloženo sudjenje Morsiju


Smenjeni predsednik Egipta Mohamed Morsi iza zatvorskih rešetaka (arhivski snimak iz novembra 2013.)
Smenjeni predsednik Egipta Mohamed Morsi iza zatvorskih rešetaka (arhivski snimak iz novembra 2013.)

Zbog lošeg vremena koje je onemogućilo transport smenjenog egipatskog predsednika do sudnice, novo ročište zakazano je za 1.februar.

Suđenje zbačenom egipatskom predsedniku Mohamedu Morsiju trebalo je da se nastavi danas, ali je odloženo do 1. februara, zbog lošeg vremena, koje je onemogućilo vlasti da ga dovedu u sudnicu.

Suđenje se vodi na policijskoj akademiji u Kairu, ali je Morsi u pritvoru 175 kilometara dalje, u Aleksandriji, odakle helikopter danas nije mogao da uzleti zbog guste magle. Morsi se prvi put pojavio pred sudom u novembru, ali je to ročište trajalo svega nekoliko minuta, pošto je svrgnuti lider odbacio postupak protiv sebe insistirajući da je legitimni predsednik države.

Egipatska vojska zbacila je Morsija s vlasti u julu prošle godine, posle protesta opozicije koja ga je optužila da pokušava da monopolizuje vlast. Prelazne vlasti, koje imaju podršku vojske, od tada se obračunavaju sa pripadnicima Morsijevog Muslimanskog bratstva, koje su proglasili teroristilčkom organizacijom i priveli veliki broj lidera te grupe. Više od hiljadu ljudi, uglavnom pro-Morsijevih islamista ubijeno je od tada, a njihovi protesti nastavljaju se i danas.
XS
SM
MD
LG