Linkovi

Redefinisanje odnosa SAD i Egipta?


Protest pristalica svrgnutog egipatskog predsednika Mohameda Morsija
Protest pristalica svrgnutog egipatskog predsednika Mohameda Morsija

Aktuelni nemiri u regionu mogli bi da izmene formulu odnosa SAD i Egipta koji su bili uglavnom definisani egipatsko-izraelskim mirovnim sporazumom

Odnosi Sjedinjenih Država sa Egiptom bili su uglavnom definisani egipatsko-izraelskim mirovnim sporazumom i finansijskim nagradjivanjem Kaira za pridržavanje tom sporazumu.

Spoljna politika najčešće nije predmet muzičkih video spotova. Medjutim, stavovi jedne egipatske trbušne plesačice o spoljnoj politici pokazuju drugačiji pristup.

„Hoćete da pustimo Morsija. Hej Obama, ti si glup, loš čovek, prestani ili ću te ubosti nožem,“ peva Elmasri.

Ovaj video Selme Elmasri postavljen je na Jutub i širi se internetom. Ona je za vojsku a protiv svrgnutog predsednika Morsija. Njene kritike uključuju i večitu pritužbu na američku podršku Izraelu.

„Tvoj otac, tvoja majka, tvoj Izrael,“ kaže Elmasri.

Izrael je već decenijama ključni faktor američko-egipatskih odnosa. Vašington obično ne traži da vojska svrgne predsednika izabranog na slobodnim izborima. Po zakonu pomoć mora da bude obustavljena u takvim slučajevima. Medjutim, pomoć Egiptu je bila važan instrument da se sačuva ključni saveznik. To je dovelo i do nekih nelagodnih trenutaka. Evo šta je nedavno rekla portparolka Stejt Departmenta, Džen Psaki:

„Odredili smo da ne treba da odredimo naš stav.“

Uprkos nastojanjima da niko ne bude povredjen, odnosi su zategnuti. Poput mnogih drugih visokih egipatskih oficira, aktuelni šef egipatskih oružanih snaga, Abdel Fatah el-Sisi studirao je na američkom vojnom koledžu, ali je u poslednje vreme dosta kritičan prema Sjedinjenim Državama. Nedavna pomoć Egiptu iz zalivskih zemalja, od 12 milijardi dolara, učinila je američku pomoć manje relevantnom.

Pristalice svrgnutog predsednika Morsija smatraju da je Vašington pogrešio kada je prihvatio njegovo svrgavanje. Oni ukazuju na ključnu ulogu koju je on odigrao u ublažavanju izraelsko-palestinskih tenzija. Mohamed Sudan je član političkog krila Muslimanskog bratstva.

„Izrael je napao Gazu, a Morsi je rešio taj problem za dan-dva. Zatim smo imali dobre odnose sa narodom Gaze, a možemo i da ostvarimo pomirenje sa pokretom Fatah.“

Medjutim, neki smatraju da Sjedinjene Države ne moraju preterano da brinu o tome ko je na vlasti u Egiptu. Uprkos retorici, ni vojska ni Mohamed Morsi nisu pokazali interes da suštinski izmene postojeći mirovni sporazum sa Izraelom.

Previranja u arapskom svetu su donekle zasenila arapsko-izraelski antagonizam. Politički analitičar Said Sadek kaže da sadašnje teškoće stavljaju izraelsko pitanje u drugačiji kontekst i smatra da je vreme za mir.

„Ne možemo da imamo arapsko-izraelski konflikt od pamtiveka do sudnjeg dana. Moramo to da okončamo. Potreban nam je kraj.“

Čak i sa smanjenim uticajem, i uprkos izrugivanju trbušnih plesačica, to je vest koju bi Sjedinjene Države, kao saveznik Izraela - pozdravile.
XS
SM
MD
LG