Linkovi

Komplikovano izručenje Edvarda Snoudena


Edvard Snouden
Edvard Snouden

Ipak se postavlja pitanje zbog čega je bivši službenik Centralne obaveštajne agencije izabrao da pobegne baš u Hongkong.

Eksperti su danas rekli da bi pokušaj Snoudenove ekstradicije iz Hongkonga mogao da bude dugačak i komplikovan.

Smeo potez ovog čoveka – Edvarda Snoudena – koji je obelodanio da je bivši službenik Centralne obaveštajne agencije i kontraktor odgovoran za obelodanjivanje detalja verovatno najobuhvatnijeg američkog programa prisluškivanja.

Još smeliji je njegov let u bezbednost iz naizgled šarmantnog života na Havajima, u hotelsku sobu u Hongkongu. Zbog čega je Snouden izabrao ovo mesto, a ne neko drugo bez sporazuma o ekstradiciji, ili barem sa manje ugodnim odnosima sa Vašingtonom?

To je dobro pitanje. Hongkonški ugovor o ekstradiciji sa Sjedinjenim Državama, omogućava mu da odbije zahtev ukoliko zaključi da se radi o političkom progonu.
A budući da je Hongkong region pod kineskom administracijom, u sve to može da se umeša i Peking.

Mogli biste da pomislite da bi odbijanje američkog zahteva za ekstradiciju moglo da bude privlačno za kineskog lidera Šija Đinpinga, naročito posle vrlo javnih američkih optužbi da Kina ima obimne špijunske programe. Stvarnost, prema pravnim izvorima u Hongkongu, jeste da će Peking vrlo pomno da razmotri celu stvar.

„Dolazak u Hongkong je verovatno dobra odluka, ne samo zbog toga što prema našem ekstradicionom pravu imamo određenu zaštitu – kroz sudski sistem i izuzimanje političkog prekršaja – nego imamo i jaku zaštitu ljudi koji koji traže azil. A on je došao u verovatno najboljem trenutku, jer su naši zakoni za azil u prilično nedefinisanom stanju“, smatra profesor univerziteta u Hongkongu Sajmon Jang.

U intervjuu za londonski „Gardijan“, Snouden pominje i mogućnost traženja azila na Islandu. Da bi stigao tamo, međutim, moglo bi da se dogodi da stigne na neki aerodrom i suoči se sa poternicom Interpola i hapšenjem još pre ulaska u avion. S druge strane, mogao bi da pokuša nešto u stilu Džulijana Asanža i skolni se u islandski ili neki drugi konzulat u Hongkongu

„Mislim da bi mu bilo najpametnije da ode iz Hongkonga, jer mi imamo bilateralne sporazume sa Sjedinjenim Državama i obavezni smo da ih poštujemo. Hongkong nije pravni vakuum kao što gospodin Snouden možda misli“, ističe poslanica Redžina Ip.

Snouden je za „Vašington post“ izjavio da je spreman na moguće hapšenje. Ali to jasno nije ono što ga najviše brine.

“Najviše me plaši da se posle svih ovih otkrića u Americi ništa ne promeni.”
XS
SM
MD
LG