Linkovi

Svetski bogataši troše uprkos krizi


Svetski bogataši troše uprkos krizi
Svetski bogataši troše uprkos krizi

Dok se spor ekonomski rast i visoka nezaposlenost u Sjedinjenim Državama i drugim delovima sveta nastavljaju, ekonomisti kažu da mnogi svetski bogataši nastavljaju da kupuju luksuznu robu u skupim radnjama. Kako je globalna ekonomija uticala na maloprodaju luksuznih proizvoda?

U srcu Beverli hilsa, turisti i bogataši se okupljaju u Rodeo drajvu, ulici poznatoj po dizajnerskim proizvodima i skupim radnjama. Ovde Si Si Hong i njena porodica provode poslednju nedelju odmora u Sjedinjenim Državama, pre povratka u Maleziju.

„Mislimo da je upravo sad pravi trenutak za kupovinu.“

Ona objašnjava da je zbog relativno niske vrednosti dolara, u Sjedinjenim Državama sve jeftinije nego u Maleziji. Upravo je kupila tašnu iz ograničene serije firme „Kouč“, za koju kaže da je izuzetno jeftina.

Oko 650 američkih dolara. Kod kuće bi verovatno bila dvostruko skuplja.“

Ovo je zaista jedna od malo svetlih tačaka ekonomije, prevashodno zahvaljujući imućnim mušterijama koje neprekidno troše na ovaj segment maloprodaje“, primećuje Armen Bedrusijan, ekonomista iz istraživačkog instituta Milken.

Ali Bedrusijan kaže da to nije bio slučaj tokom nedavne globalne ekonomske recesije. Bogati su trošili ograničeno. Jedna od posledica: modni kreator Pol Atje iz Beverli hilsa, morao je da otpusti sve svoje službenike.

„U jednom trenutku, za mene je radilo 35 ljudi. Bio sam prodavac broj jedan u lancu ‘Saks fift avenju’, prodavao sam radnjama Niman Markusa.“

Svetski bogataši troše uprkos krizi
Svetski bogataši troše uprkos krizi

S obzirom da su te luksuzne robne kuće 2008. bile u nevoljama, Atje je prekinuo poslovne odnose sa njima.

„Ako pogledate prodavce luksuzne robe kao što su ‘Saks fift avenju’, ‘Niman Markus’, ‘Nordstrom’, tu vrsta prodavnica, oni su pretrpeli veliki udarac, jer su većina njihovih kupaca oni koji pretenduju da postanu bogati, odnosno oni koji u stvari štede i trude se da kupe nešto što im predstavlja veliko zadovoljstvo.“

Dejvid Vinter radi u Savetu za marketing luksuznih proizvoda, koji zastupa mnoge od glavnih svetskih kompanija za prodaju luksuzne robe i usluga. On tvrdi da kupci luksuznih proizvoda ponovo počinju da troše. Ipak, dodaje da slaba ekonomija nije ni uticala na ultrabogataše.

Zapazili smo da izgleda da je interesovanje svakog meseca sve veće i veće, za sve veće i veće projekte.“

Džejmi Adler je vlasnica „Filis Morisa“, kompanije koja se bavi dizajnom, proizvodnjom i prodajom luksuznog nameštaja.

Naši najjeftiniji kreveti koštaju 20 hiljada dolara, a mogu da idu i do 60, 70 hiljada, zavisno od obrade, veličine kreveta, tkanine, detalja.“

Ona kaže da se njen posao u inostranstvu povećava, iako su mušterije u Sjedinjenim Državama 2008. prestale da troše.

Rekla bih da je dolar postao privlačniji i stvarno mislim da je internet omogućio vidljivost američkih proizvoda, tako da oni mogu da se prikažu u celom svetu.“

Prodavci luksuznih proizvoda, čak i kad nisu prolazili dobro u Evropi i Sjedinjenim Državama, prolazili su i prolaze veoma dobro, pa čak i bolje u Rusiji, Indiji, Kini, Brazilu, koje znamo kao zemlje BRIK. To su zemlje koje u ovom trenutku usmeravaju svetsku ekonomiju“, ukazuje Dejvid Vinter.

Ali ekonomista Armen Bedrusijan upozorava da će se skorašnji ekonomski poremećaji osetiti i u industriji luksuznih proizvoda.

U bliskoj budućnosti, rast neizvesnosti s obzirom na nedavno sniženje američkog kreditnog rejtinga i evropsku dužničku krizu, zaista će smanjiti prodaju. Međutim, mislim da bi tržište moralo da pretrpi mnogo bitniji udarac da bi to imalo znatniji uticaj na sektor luksuzne robe.“

Dejvid Vinter kaže da ultra bogati u stvari imaju korist od ekonomskog pada. A oni ne kupuju samo skupu odeću. Oni takođe investiraju u jeftine nekretnine.

Veoma bogati ljudi su oni koji kupuju za gotovinu i takođe mreža ultra bogatih pojedinaca kupuje desetine kuća odjednom, jer su cene relativno niske. Bogati postaju još bogatiji.“

Stanovnica Malezije Si Si Hong nije došla u Rodeo drajv samo da bi kupila tašne poznatih firmi. Ona u Sjedinjenim Državama takođe gleda priliku da investira u nekretnine.





XS
SM
MD
LG