Linkovi

Brži oporavak američke privrede


Rastu američke ekonomije doprinela je povećana potrošnja
Rastu američke ekonomije doprinela je povećana potrošnja

Ima izgleda da će američki berzanski indeksi zabeležiti najveći mesečni rast u proteklih 25 godina. Prema najnovjiim ekonomskim izveštajima američka ekonomija počinje brže da se oporavlja dok su investitori ohrabreni sporazumom o rešavanju evropske dužničke krize postignutom na nedavnom samitu Evropske unije u Briselu.

Rast američke ekonomije je umeren, ali evidentan. Prema najnovijem vladinom izveštaju porast potrošnje doveo je i do većeg rasta američke privrede – u trećem kvartalu, godišnja stopa rasta iznosila je 2,5 odsto. Indeks Dau Džons je u četvrtak zabeležio rast od 340 poena što oktobar čini najspešnijim mesecom za taj indeks još od predsednikovanja Džeralda Forda.

Mislim da se investitori sada užurbano vraćaju na tržišta,” kaže analitičar Sem Stoval.

Potrošnja gradjana i poslovnih kompanija pomogla je da se stvari poprave u Americi. Sporazum evropskih lidera da otpišu polovinu duga Grčkoj mogao bi da pomogne stabilizaciji zemalja evrozone dok će evropski fond za finansijsku pomoć biti znatno uvećan.

"To će uticati pozitivno i na našu ekonomiju i našu sposobnost da otvaramo nova radna mesta u Sjedinjenim Državama”, kazao je predsednik Barak Obama.

Sekretarijat za ekonomiju saopštio je u petak da je potrošnja porasla za 0,6 odsto u septembru zahvaljujući porastu prodaje trajnih proizvoda poput automobila. Medjutim, analitičari smatraju da to još nije dovoljno da se smanji nezaposlenost, čija stopa je i dalje 9 odsto.

“Rast svakako postoji, ali da bismo smanjili stopu nezaposenosti od 9 odsto, stopa rasta bi trebalo da iznosi bar 4 odsto”, kaže analitičarka Triš Regan.

I, mada Amerikanci kupuju, njihova primanja se kreću u pogrešnom smeru. Lična primanja su u septembru opala za 0,1 odsto, treći mesec za redom. To je dovelo i do pada štednje za 3,6 odsto, što je najniža tačka u skoro 4 protekle godine.

XS
SM
MD
LG