Linkovi

Druga recesija "mogla bi da bude gora"


Tržište kuća i stanova u SAD još se nije oporavilo od poslednje recesije, a sada mu preti nova
Tržište kuća i stanova u SAD još se nije oporavilo od poslednje recesije, a sada mu preti nova

Posrednik u prodaji nekretnina, Mark Hadson, radi u Vašingtonu čije područje nije bilo teže pogođeno opadanjem stanogradnje. Hadson proverava dnevnu lisu kuća na prodaju.

"Od juna 2005. do juna 2011. prodaja kuća pala je za oko 40 odsto. To utiče na sve moguće oblasti ekonomije, ali mi, blizu Vašingtona, bolje smo prošli od drugih", kaže Hadson.

Hadson trenutno traži kupca za jednu kuću u istorijskom predgrađu Vašingtona. On kaže da će se kuća prodati znatno jeftinije nego pre nekoliko godina i da taj pad vrednosti kuća znatno utiče na finansijski status ljudi.

"Da su je prodali pre nekoliko godina dobili bi više novca, a sada će je prodati za sto 100 do 150 hiljada dolara jeftinije. Tu razliku mogli su da troše u penziji, za kupovinu druge kuće ili za školovanje dece, što znači da je će sada to uticati na njihov imetak", kaže Hadson.

Aktivno tržište kuća i stanova doprinosi oporavku privrede. Ekonomista Karen Dajnan kaže da se to sada verovatno neće dogoditi.

"Problem je u tome što je potražnja slaba jer ljudi ne kupuju kuće kada im zarada nije sigurna. Plaše se da će cene kuća nastaviti da padaju, a dok potražnja ne počne da raste izgradnja kuća neće doprineti rastu privrede", kaže Karen Dajnan.

Mnogi ekonomisti kažu da kupci oklevaju iz straha od nepoznatog. A taj strah pojačao se posle snižavanja kreditnog rejtinga zemlje i dubokih političkih podela oko planova za podizanje granice zaduživanja.

"Pesimizam je zatvoreni krug. Ako potrošač ustane ujutro zabrinut za budućnost zbog čega ne odlazi u kupovinu, prodavci to odmah osete pa ne zapošljavaju radnike ili im smanjuju plate, što još više odvraća kupce od trošenja", kaže Karen Dajnan.

Mark Hadson kaže da mu se zarada smanjila za 50 odsto i da strogo pazi kako troši. Takođe ga zabrinjava sutrašnjica.

"Ako bude recesija ne znam šta ću da radim jer već štedim kolikogod mogu. Možda bih mogao i više, ali bilo bi teško. U ovom trenutku štedim maksimalno i to me veoma zabrinjava".

XS
SM
MD
LG