Linkovi

Amerikanci i dalje osećaju krizu


Radnik na berzi u Njujorku zabrinuto gleda u najnoviji izveštaj o nezaposlenosti
Radnik na berzi u Njujorku zabrinuto gleda u najnoviji izveštaj o nezaposlenosti

Stručnjaci tvrde da je recesija odavno završena, ali prosečni Amerikanci po svemu sudeći - to još ne osećaju. Najveći problem za građane Sjedinjenih Država i dalje predstavljaju slabo tržište rada i sve više cene preko potrebnih namirnica i sirovina.

Dve godine pošto su ekonomisti i zvanično objavili kraj velike recesije, oporavak je i dalje slab. Kada su se prethodne ekonomske krize završavale, ljudi u svim društvenim slojevima imali su koristi. Ovog puta međutim, Amerikanci se muče sa nesigurnim radnim mestima, prevelikim dugovima i nedovoljnim povećanjem plata u poređenju sa sve višim cenama hrane i goriva. Nezaposlenost nikada nije bila toliko visoka ovako dugo posle završetka recesije, a radna mesta koja se otvaraju donose manje prihode nego ona koja su nestala tokom krize.

Novi sistem za kontrolu letenja u SAD

Američka federalna uprava za vazdušni saobraćaj pravi novi sistem za kontrolu letenja, ali avio-kompanije oklevaju da opreme letelice novom tehnologijom zbog troškova. Sistem za upravljanje vazdušnim saobraćajem nove generacije trebalo bi da zameni radarske stanice na zemlji tehnologijom zasnovanom na satelitima, tako da bi piloti, umesto da lete indirektnim rutama kako bi ostali u dometu radarskih stanica, mogli da koriste GPS tehnologiju da lete direktno ka destinacijama.

Recesija na Volstritu?

Finansijska industrija zatvara veliki broj radnih mesta reagujući na znatno smanjene potrebe za uslugama trgovanja na berzi i investicionog bankarstva. Posle dve godine zapošljavanja kadrova i ogromne aktivnosti, neki predviđaju brojna otpuštanja, s obzirom da se menadžeri pripremaju za duži period znatno smanjene aktivnosti.

"Čirios" slavi 70 godina


Na kraju, jedan od omiljenih zdravih izbora za doručak u SAD puni 70 godina. Pahuljice „Čirios“ (Cheerios) i dalje su važan igrač na tržištu, s obzirom da je svaka osma kutija pahuljica kupljena u Americi nosi to ime. Proizvođač, kompanija „Dženeral Mils“ (General Mills) s godinama je dodavala drugačije ukuse, počev od meda i oraha još 1979. Upravo ta vrsta je 2009. po prvi put prestigla po broju prodatih kutija originalni ukus „Čiriosa“-a.

XS
SM
MD
LG