Linkovi

Eksperimentalna vakcina za ebolu


Delovi Afrike pogodjeni epidemijom Ebole
Delovi Afrike pogodjeni epidemijom Ebole

Nove studije ukazuju da eksperimentalna vakcina za ebolu, koja se testira na majmunima, može da funkcioniše pet nedelja ili do 10 meseci ukoliko se da i kasnija, dodatna doza.

SZO je navela da porast broja obolelih prevazilazi kapacitete zemlje da spreči širenje virusa.

Takođe je upozorila da ima vrlo malo slobodnih kreveta za pacijente u Liberiji, te da pojedini putuju u prestonicu da bi pronašli centre za lečenje koji još primaju obolele. Sjedinjene Države i Britaniji najavili su da planiraju da pošalju vojno osoblje u zapadnu Afriku kako bi pomogli da se otvore novi centri.

Nove studije u međuvremenu ukazuju da eksperimentalna vakcina za ebolu, koja se testira na majmunima, može da funkcioniše pet nedelja ili do 10 meseci ukoliko se da i kasnija, dodatna doza.

U studiji objavljenoj juče u časopisu Nature Medicine, istraživači iz Američkih instituta za zadravlje navode da je eksperimentalna vakcina proizvela dugi imunitet protiv tog smrtonosnog virusa.

U jučerašnjoj emisiji mreže NBC, Meet the Press, predsednik Barak Obama je rekao da će američka vojska pomoći u borbi protiv virusa ebole, koji je od marta u zapadnoj Africi usmrtio više od 2.000 ljudi.

„Moraćemo da angažujemo američke vojne resurse da bi recimo tamo uspostavili izolacione jedinice i opremu, te obezbedili sigurnost za zdravstvene radnike koji pristižu iz zemalja širom sveta. Ako to postignemo, još uvek će proći više meseci pre nego što ebola može da se stavi pod kontrolu u Africi. Ali ne bi trebalo da stigne do nas. A sad ovo je poslednja stvar koju ću istaći. Ako ne uložimo napor sada i ovo se proširi ne samo širom Afrike već i drugih delova sveta, postoje izgledi da virus mutira. Tada postaje lakše prenosiv.“

U medjuvremenu, vlasti u Sijera Leoneu izdale su naredjenje gradjanima da ostanu kod kuće tri dana ovog meseca delimično u nastojanju da se obustavi širenje virusa ebole.

Humanitarna grupa Lekari bez granica kritikovala je tu meru, rekavši da bi mogla da dovede to toga da gradjani kriju infekcije. Stručnjaci su u više navrata saopštili da karantini i zatvaranja granica ne pomažu u kontroli ebole. Oni preporučuju preglede i momentalno lečenje obolelih.

Prošlomesečno ograničenje kretanja gradjana u Monroviji, glavnom gradu Liberije, izazvalo je nemire. Epidemija ebole još od marta vlada u Liberiji, Gvineji, Siera Leoneu i Nigeriji.

XS
SM
MD
LG