Linkovi

LBG: Epidemiju sve teže kontrolisati


Zdravstveni radnici objašnjavaju Gvinejcima kako da spreče infekciju virusom ebole
Zdravstveni radnici objašnjavaju Gvinejcima kako da spreče infekciju virusom ebole

Organizacija "Lekari bez granica" navodi da je situacija u Liberiji "užasna" zbog nedostatka obučenog osoblja i sredstava, da je u Sijera Leoneu i Liberiji bilo "kritičnih propusta" u odgovoru na epidemiju, dok je u Gvineji došlo do novih pojava infekcije...

Humanitarna zdravstvena organizacija "Lekari bez granica" koja leči obolele od ebole u Zapadnoj Africi saopštila je da sve veći broj ugroženih oblasti i ograničena sredstva otežavaju kontrolu epidemije, u kojoj je do sada već stradalo više od 700 osoba.

Lekari bez granica navode da je situacija u Liberiji "užasna" zbog nedostatka obučenog osoblja i sredstava. Ta grupa ističe da je u Sijera Leoneu i Liberiji bilo "kritičnih propusta" u odgovoru na epidemiju, dok je u Gvineji došlo do novih pojava infekcije.

Humanitarna organizacija objavila je svoju procenu situacije dan pošto su se predstavnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i lideri ugroženih zemalja sastali u Gvineiji kako bi finalizovali plan za izdvajanje 100 miliona dolara hitne pomoći.

Izvršna direktorka SZO Margaret Čen izjavila je da će stotine zdravstvenih radnika biti razmešteno u regionu, dodajući da su Gvineja, Sijera Leone i Liberija pristale da pošalju snage bezbednosti kako bi izolovale ruralne oblasti u kojima je zabeležna većina slučajeva ebole.

U međuvremenu, jedan od dvojice zaraženih američkih državljana, danas je doputovao u SAD gde će biti podvrgnut lečenju. Humanitarni radnik evakuisan je specijalnim letom iz Liberije.

XS
SM
MD
LG