Linkovi

Cvetković: Srbija spremna da povuče tužbu za genocid


Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor i premijer Srbije Mirko Cvetković slušaju pitanja novinara na konferenciji za medije u Zagrebu
Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor i premijer Srbije Mirko Cvetković slušaju pitanja novinara na konferenciji za medije u Zagrebu

Dok su guverneri Evropske banke za obnovu i razvoj zasedali u Zagrebu, u pozadini ovog skupa sastali su se premijeri Srbije i Hrvatske. Mirko Cvetković je Jadranki Kosor preneo spremnost Srbije da po dogovorenim uslovima povuče tužbu protiv Hrvatske za genocid.

Premijeri Hrvatske i Srbije, Jadranka Kosor i Mirko Cvetković sastali su se danas u Zagrebu i razgovarali kako o otvorenim pitanjima koja opterećuju odnose dve zemlje, tako i o evropskim integracijama, ekonomskoj saradnji, problemima izbeglica, sukcesiji i graničnim sporovima.

Ipak, ostala je najglasnija poruka srpskog premijera da je Srbija, u slučaju dogovora, spremna da povuče kontratužbu protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde:

"Mogu da vam izložim stav srpske strane, a on jeste da smo mi spremni da povučemo našu tužbu ako se postigne dogovor da istovremeno povučemo tužbu bez dodatnih uslova", poručio je Cvetković.

Hrvatska premijerka istakla je da takvu odluku može doneti jedino Vlada, a ona do sada o tome nije raspravljala. Iako je, prema oceni Jadranke Kosor, izuzetno važno okretanje budućnosti, hrvatska Vlada misli da se treba jasno odrediti prema zločinima Miloševićeve politike.

"Prema zlu koje je ta politika koja je bila agresorska izazvala i nanela zlo svima nama koji živimo na ovom području. To sasvim sigurno, prema stajalištu hrvatske Vlade, nije bilateralno pitanje, nego je to temeljno važno pitanje privrženosti evropskim standardima", rekla je Kosor.

U ime buduće saradnje, hrvatska premijerka je osim podrške Srbiji na evropskom putu, Mirku Cvetkoviću predala hrvatski prevod pravnih tekovina EU, koji je predstavnicima drugih zemalja regiona uručen ranije, prilikom susreta na Brdu kod Kranja.

Predsednici Vlada Hrvatske i Srbije ocenili su da postoji prostor i za ubrzanje procesa sukcesije, a zajednički je stav da treba jačati ekonomsku saradnju dve zemlje, kako bi se što pre prevazišle posledice ekonomske krize.

XS
SM
MD
LG