Linkovi

Dan planete Zemlje


Danas se obeležava Dan planete zemlje
Danas se obeležava Dan planete zemlje

Danas je Dan planete Zemlje, koji se obeležava svake godine od 1970-te u nastojanju da se podigne svest i iskaže zahvalnost za čovekovu sredinu.

Organizatori obeležavanja Dana planete Zemlje apeluju na gradjane širom sveta da obećaju „milijardu zelenih akcija“ uključujući isključenje sijalica u kućama, korišćenje masovnog transporta za odlazak na posao i konzumiranje lokalno uzgajane hrane.

U Manili, grupe za zaštitu čovekove sredine inicirale su čišćenje obale u močvarnim predelima koji se smatraju staništem ptica i riba u jeku pretnji od eventualne urbanizacije.

Dan planete Zemlje prvi put se proslavljao 22. aprila, 1970. To je ideja američkog senatora Gejlorda Nelsona iz severne države Viskonsin, koji je apelovao da se osnuje nacionalni ekološki „dan za podučavanje“.Organizatori navode da se Dan planete Zemlje u nekoj formi slavi u gotovo svakoj zemlji.

Dosta se toga promenilo u Sjedinjenim Državama od kako je, pre 42 godine, obeležavan prvi Dan planete Zemlje – u vreme kad je fabrikama još uvek bilo dozvoljeno da generišu znatne količine dima i zagadjivača u vazduh, a automobili koristili benzin sa primesama olova, opasni zagadjivač automobilskih izduvnih gasova. Tokom naredne decenije, osnovana je Američka agencija za zaštitu čovekove sredine dok su federalne i lokalne vlasti odobrile niz zakona za zaštitu vazduha i zaliha vode, kao i životinjskih i biljnih vrsta u opasnosti.

XS
SM
MD
LG