Linkovi

Džozef: Opasnost od blokiranja migrantskih ruta


Edvard Džozef
Edvard Džozef

Aktuelna migrantska kriza je veoma zabrinjavajuća i očigledno je da niko nema sveobuhavatan odgovor na nju, rekao je za Glas Amerike američki analitičar Edvard Džozef, koji upozorava na ozbiljne posledice eventualnog zatvaranja migrantskih ruta.

„Očigledno je da će doći do ozbiljnih poremećaja ako se zatvore rute od Hrvatske do Slovenije, ili od Slovenije do Austrije. Ako se te rute blokiraju, mogućnost ozbiljnih nemira poremećaja je veoma velika", navodi Džozef.

On smatra da je osnovno i početno rešenje krize je da zemlje u Evropskoj uniji pošteno rasporede migrante među sobom, da uspostave sistem u okviru kojeg bi azil dobili oni koji ga zaslužuju.

"Istovremeno, svi znaju da je aktuelna reakcija na priliv izbjeglica neodrživa. Prvo, veoma je opasno za izbjeglice i migrante da dođu do grčke obale ili neko drugo mesto na Balkanu. Takođe se ne može očekivati da sve ove zemlje nastave godinama da primaju ovoliki broj izbjeglica. Zbog toga je pravi odgovor – rešenje sukoba u Siriji. Moramo da se nadamo da će diplomatski, kao i vojni napori koji su podjednako važni, te razgovori Sjedinjenih Država, Rusije, Turske i Saudijske Arabije biti intenzivni i ozbiljni, što nije bio slučaj u prošlosti, i da će biti postignut napredak barem kada je riječ o prekidu vatre, ako ne mirovnom dogovoru“, zaključuje Džozef.

XS
SM
MD
LG