Linkovi

Keri u Moskvi sledeće nedelje


Američki državni sekretar Džon Keri govori na konferenciji u Parizu
Američki državni sekretar Džon Keri govori na konferenciji u Parizu

Američki državni sekretar Džon Keri najavio je da će sledeće nedelje boraviti u Moskvi kako bi sa ruskim liderima razgovarao o Ukrajini i političkom rešenju za Siriju.

Keri je na marginama klimatskog samita u Parizu rekao da planira da se sastane sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovom, ističući da je Moskva, uprkos svojim vojnim i političkim interesima u Siriji, "konstruktivna" i da je pomogla u pokušajima da se nađe političko rešenje za okončanje konflikta u toj zemlji.

Keri nije naveo tačan datum razgovora u Moskvi, ali će se oni svakako odigrati pre 18. decembra, za kada je moguće održavanje sastanka u Njujorku o unapređenju političkog procesa u Siriji.

Kremlj nije odbacio mogućnost da se predsednik Putin sastane sa Kerijem, koji nije posetio Moskvu još od maja 2013. godine, iako se ranije ove godine sastao sa Putinom i Lavrovom u Sočiju.

Govoreći na konferenciji o klimi, Keri je pozvao na usvajanje ambicionznog sporazuma i objavio da SAD planiraju da udvostruče finansijska sredstva koja će izdvojiti za grantove zemljama u razvoju na ukupno 800 miliona dolara do 2020.

XS
SM
MD
LG