Linkovi

Keri: Mirovni sporazum nije "nemoguća misija"


Džravni sekretar Džon Keri i izraelski premijer Benjamin Netanjahu na zajedničkoj konferenciji za novinare u Jerusalimu, 2. januara 2014.
Džravni sekretar Džon Keri i izraelski premijer Benjamin Netanjahu na zajedničkoj konferenciji za novinare u Jerusalimu, 2. januara 2014.

Kerijevi napori da oživi bliskoistočni mirovni proces nailaze na sve veći otpor, s obzirom da su se pozicije obe strane - kako izgleda - nedavno zaoštrile.

Američki državni sekretar Džon Keri ponovo je u Izraelu, povodom razgovora za koje Stejt Department kaže da će obuhvatiti predlog okvira za rešavanje najtežih pitanja na putu postizanja izraelsko-palestinskog mirovnog sporazuma.

Kerijevi napori da oživi bliskoistočni mirovni proces nailaze na sve veći otpor, s obzirom da su se pozicije obe strane - kako izgleda - nedavno zaoštrile, što zbog predloga u vezi sa jevrejskim naseljima, ali i povodom bezbednosnih aranžmana u palestinskim delovima Zapadne obale, koji su pod kontrolom izraelskih snaga.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je Keriju pre razgovora da u Izraelu "sve više sumnjaju u to da su Palestinci posvećeni miru". Niko od palestinskih zvaničnika još nije komentarisao tu izjavu. Keri, koji bi tokom višednevne posete trebalo da se sastane i sa predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom u Ramali na Zapadnoj obali, rekao je da je američka posvećenost Izraelu bezrezervna, ali da mirovni sporazum nije "nemoguća misija".
XS
SM
MD
LG