Linkovi

Džinovsko lice na Nacionalnom molu


Portret kubansko-američkog umetnika Horhe Rodrigeza Herade pokriva površinu od šest ari na Nacionalnom molu.
Portret kubansko-američkog umetnika Horhe Rodrigeza Herade pokriva površinu od šest ari na Nacionalnom molu.

Američki umetnik kubanskog porekla Horhe Rodriges Herada zavšio je ogromni portret mladića koji pokriva čak šest ari na Nacionalnom molu u Vašingtonu. Portret, prema rečima umetnika, predstavlja odu multietničnosti u SAD.

Rodrigez Herada je upotrebio 2.500 tona peska i 800 tona zemlje da kreira portret koji je toliko veliki da se može videti iz svemira.

U jučerašnjem razgovoru sa novinarima, Rodrigez Herada je rakao da je delo nazvao „Od mnogih – jedan“ što je engleski prevod latinske fraze „E pluribus unum“ sa američkog nacionalnog grba.

„Ovo je divno umetničko delo – ne samo zbog svog izgleda već i zbog toga šta predstavlja. Divno je da sada možemo da vodimo dijalog o raznolikosti i prigrlimo ideju . Kao i činjenicu da se raznolikošću slavi ono što je u ovoj zemlji veliko.“

Portret je lociran istočno od bazena ispred Linkolnovog spomenika.

Rodrigez Herada je koristio GPS tehnologiju da označi 10.000 tačaka malim obeležjima na terenu, zatim ih je povezao grančicama kako bi naznačio precizne linije za portret.

Umetnik navodi da je uradio portret pošto je ove godine fotografisao 30 mladića na Nacionalnom molu. Takodje ističe da je vodio računa da taj lik nema nikakva posebne rasna obeležja, već da predstavlja mešavinu različitih rasa.

Rodrigez Herada ističe da ovo lice nije smišljeno tako da bude lice Amerike, već jedno od stotina miliona mogućih lica koje Amerika ima.

Ovo umetničko delo će biti otvoreno za posetioce na Nacionalnom molu od subote do kraja meseca.

XS
SM
MD
LG