Linkovi

Džim Veb - novi demokratski kandidat


Bivši senator iz Virdžinije, Džim Veb.
Bivši senator iz Virdžinije, Džim Veb.

Bivši američki senator Džim Veb najavio je kandidaturu za predsednika 2016. i tako postao četvrti demokrata koji će se takmičiti za nominaciju te stranke sa favoritom - Hilari Klinton.

Veb, koji je u Senatu predstavljao državu Virdžiniju od 2007. do 2013. godine, prošlog novembra je formirao odbor, koji je ispitivao raspoloženje biračkog tela i mogućnosti za njegovu kandidaturu, pozivajući na “pozitivnije, vizionarsko liderstvo u SAD”.

Veb je kandidaturu objavio na svom vebsajtu, rekavši da je doneo odluku posle više meseci “razmišljanja, analiza i diskusija”.

Dok je služio u Kongresu, Veb je putovao u Burmu, današnji Mjanmar, i izdejstvovao puštanje na slobodu privedenog Amerikanca Džona Jitoa. Ratni heroj sa odlikovanjima, koji se borio u Vijetnamskom ratu, Veb je poznat i kao kritičar američke spoljne politike i vojne strategije, ali i neko ko podržava američke vojnike na službi u stranim zemljama.

On je istakao da će nacionalna odbrana, reforma krivičnog pravosuđa i ekonomska pitanja u korist srednje klase biti u središtu njegove predsedničke kampanje. Ostali demokratski rivali Hilari Klinton su senator iz Vermonta Berni Sanders, guverner Rod Ajlenda Linkoln Čefi i bivši guvener Merilenda Martin O'Meli.

XS
SM
MD
LG