Linkovi

Muškarci i žene zajedno u nekonvencionalnoj džamiji


U džamijama širom sveta, muškarci i žene se mole odvojeno. Mole se u odvojenim prostorijama ili su razdvojeni zavesom. Međutim u Berkliju u Kaliforniji, gradu poznatom po tome što prkosi i menja tradicije, grupa muslimanki pokušava upravo to… da prekomeni tradiciju.

Kada je pre 10 godina Rabia Kibl prešla u islam, bilo je nezamislivo da žene i muškarci budu zajedno tokom namaza.

“U početku kada sam prešla na islam, pridržavala sam se svih običaja jer sam mislila da je to moja uloga. Da Bog od mene očekuje da se pridržavam uhodanih staza. Međutim posle izvesnog vremena sam počela da primećujem neke nelogičnosti.”

Frustrirana što tokom namaza džomea, molitve petkom ne može da vidi imama, Kibl je osnovala džamiju Kal-Bu Marjam, u prevodu Marijino srce, u kojoj je dozvoljeno muškarcima i ženama da se mole zajedno u istoj prostoriji.

Džamija je nazvana Marijino srce zato što je majka Isusova podjednako važna i u hrišćanstvu i u islamu.

Husam Musa, poreklom iz Egipta kaže da je prestao da odlazi u džamiju kada mu se pre 11 godina rodila ćerka. On sada želi da u džamiju u Berkliju vodi svoju ćerku.

"Želim da joj pokažem da postoji i novi tip džamije u kojoj može da zadrži svoje versko i kulturno nasleđe u ambijentu gde su svi jednaki.”

Ali ne prihvataju svi ideju o zajedničkom namazu.

“Bila sam izložena kritikama nekih muslimana, muškaraca, ali sam od samog početka bila odlučna da ću pretnje, uvrede i druge nelagodnosti jednostavno ignorisati”, priča Rabia.

Za mnoge muslimane, odvojena molitva petkom, muškaraca i žena je važna tradicija. Nekim ženama to nikada nije smetalo.

"Tako sam vaspitavana” - kaže vernica Salema Džons.

Međutim u džamiji Marijino srce, Salema Džons može da radi nešto što nikada do sada nije radila.

“Nikada nisam bila u džamiji gde žena predvodi molitvu, a na pamet mi nije padalo da bi to i ja mogla da radim jednog dana. To je fantastičan osećaj kad znate da možete da izađete i radite šta god hoćete.”

Rabiji Kibl cilj je da stvori atmosferu gde će se svi osećati dobrodošlima.

“Ko god želi da mi se pridruži, muško, žensko, Šiit ili Sunit, bilo ko, bez obzira na boju kože i iz koje zemlje dolazi je dobrodošao.”

Iako ovakva molitva možda nije prihvatljiva za sve, vernici u ovoj džamiji ovakavim nekonvencionalnim pristupom osećaju da su podjednako blizu Bogu.

zc

XS
SM
MD
LG