Linkovi

Dvojica predsednika - priča o dve ekonomije


Fabrika za sklapanje delova Boinga u Rentonu u državi Vašington.
Fabrika za sklapanje delova Boinga u Rentonu u državi Vašington.

Dok jedan predsednik napušta Belu kuću, a drugi ga nasleđuje, važno je osvrnuti se na potpuno drugačije ekonomske situacije koje su nasledili. Jedan od njih je počeo mandat posle jedne od najtežih recesija u novijoj istoriji, dok drugog čeka prilično čista slika, posebno kada se radi o zaposlenosti.

Jedno od ključnih obećenja u kampanji novoizabranog predsednika Donald Tramp bilo je da će vratiti radna mesta američkim radnicima. U tom smislu, Tramp nasleđuje mnogo bolju ekonomiju, od one koju je 2008. zatekao Obama.

“Tramp može da bude siguran da mu je pružena mogućnost da postigne dobre rezultate, dok Obama može da bude relativno zadovoljan zadatkom koji je obavio“, kaže Mark Hemrik, iz kompanije Bankrate.com.

Od 2009. godine, kada je nezaposlenost bila rekordnih 10 odsto, a kompanije svakog meseca otpuštale hiljade radnika, američka ekonomija dodala je skoro 11 miliona radnih mesta, štoi je dovelo do rekordnih uzastopnih 75 meseci rasta na tržištu rada.

Najviše je napredovao sektor građevinarstva, u kojem su brže zapošljavani radnici nego u drugim privrednim granama. Glavni ekonomista Udruženja američkih zanatlija Ken Simonson, smatra da će i ova godina biti dobra.

“Nadamo se da će nova administracija i novi Kongres odlučiti da investiraju znatno veći iznos u infrastrukturu. Tu postoji kapacitet, ima radnika koji mogu da se zaposle“.

Još jedna svetla tačka je energetski sektor. Cene nafte se oporavljaju, posle dramatičnog pada. Na godišnjem skupu posvećenom stanju američkog energetskog sektora, predsednik američkog Instituta za naftu Džek Džerard, bio je izuzetno zadovoljan nedavnim ukidanjem zabrane na izvoz američke sirove nafte.

“Možda prvi put u istoriji, imamo priliku da izvozimo više nafte nego što uvozimo. To je velik stvar, značajana prilika za nas“.

Međutim, za američke radnike, najbolja vest jeste mogućnost za povećanje zarada… koje rastu po najvišoj stopi od 2009.

“Naročito nas raduje povećanje zarada, zbog čega raste nada da će se taj trend nastaviti u budućnosti“.

Ekonomisti međutim ukazuju da povećanje zaposlenosti neće biti tako naglo kao prethodnih godina. I mada se tržište rada solidno oporavilo, oko sedam i po miliona Amerikanaca i dalje je bez posla, a broj odraslih koji su ponovo u radnom odnosu - i dalje je na istorijski niskom nivou.

XS
SM
MD
LG