Linkovi

Dve godine kasnije, Ferguson i dalje leči rane


Stanovnici Fergusona u velikom broju na satanku Gradskog saveta
Stanovnici Fergusona u velikom broju na satanku Gradskog saveta

Pre dve godine protesti i nemiri potresli su gradić Ferguson u saveznoj državi Mizuri, pošto je beli policajac ubio nenaoružanog 18-godišnjeg Afroamerikanca. Ti događaji su doveli do istrage policije i pravosudnog sistema u Fergusonu, tokom koje je otkriveno da postoji diskriminaciju protiv Afroamerikanaca. Ranije ove godine, grad je postigao dogovor sa Sekretarijatom za pravosuđe da reformiše policiju. Zajednica pokušava da zaleči rane, dok se uporedo trudi da reši dugoročne probleme.

Pre dve godine, nasilje i gnevne demonstracije protiv policije u Fergusonu, trajali su danima.

“Moj kraj, moja moja zajednica u kojoj sam živela poslednjih 18 godina izgledala je kao prizor iz Iraka”, kaže stanovnica Fergusona, Tifani Reliford.

Nasilje je izbilo pošto je policajac u Fergusonu Deren Vilson ubio nenaoružanog Majkla Brauna tokom konfrontacije na ulici.

Kasnije je došlo do novih nemira, pošto protiv tog policajca nije podignuta optužnica za krivično delo. Majka Majkla Brauna ne može da prihvati ono što je policajac uradio.

“On je pokazao nepoštovanje prema ljudima koji poštuju tu njegovu policijsku uniformu i bedž. Doveo je u opasnost više od samog grada. On je doveo druge policajce u opasnost. Govorim o osobi koja je tog dana držala pištolj”, kaže Braunova majka Lezli Mekspejden.

Pripadnici pokreta "Životi crnaca su važni" (Black Lives Matter) nedavno u Filaldelfiji tokom Demokratske nacionalne konvencije
Pripadnici pokreta "Životi crnaca su važni" (Black Lives Matter) nedavno u Filaldelfiji tokom Demokratske nacionalne konvencije

Pucnjava je dovela do formiranja nacionalnog pokreta “Životi crnaca su važni” i debate širom zemlje povodom brutalnosti policije i reforme krivičnog zakona. To je takođe iznelo u javnost višegodišnje neprimereno ponašanje policije.

“Uvek postoji tenzija, nelagodnost i neizvesnost povodom interakcije i prirode pojedinaca, i toga da policija razume da ovo nije ograničeno isključivo na Ferguson već na ceo region”, priča sveštenik i aktivista Vilis Džonson.

Federalnom istragom je utvrđeno da je policija u Fergusonu, koju čine pretežno belci, sistematski koristila rasno profilisanje i prekomernu upotrebu sile.

“Ono što je i dalje na snazi jeste obimni sistem, koji je i dalje opresivan, ne reaguje, a i dalje ima mandat federalne vlade”, dodaje Džonson.

De Karlon Sivud, gradski menadžer Fergusona, kaže da to nije baš tako.

“Zaista smo naporno radili u pokušaju da promenimo percepciju toga kako sprovodimo policijske aktivnosti u Fergusonu. Nećemo rešiti probleme, koji traju godinama i godinama - jednim potezom. Za to će biti potreban dug proces. Moraćemo da budemo predani i osiguramo da stojimo iza tih procesa i procedura, koje ćemo uvesti”.

Policija sada ima novog šefa koji je crnac, kao i obaveze kada se radi o obuci novih policajaca. Neki u zajednici su skeptični.

“To su isti policajci. Oni nisu prošli novu obuku. Nemaju dobro shvatanje šta znači biti policajac u zajednici, jer nisu prošli tu obuku”, smatra Emili Dejvis.

Ona i drugi građani, članovi “Kolaboracije Fergusona”, pomažu da se pronađu rešenja i izvrši pritisak na gradske funkcionere da se sprovede ono što je Sekretarijata za pravosuđe naložio upravi policije.

“Građani moraju da preuzmu odgovornost da se ti sporazumi sprovedu i mi to činimo protestima i upozoravanjem na stvari koje primećujemo, a koje ne bi trebalo da se dešavaju”, zaključuje Frančeska Grifin.

Jedna stvar oko koje se svi slažu je da će biti potrebno vremena da se u potpunosti reformiše policija u Fergusonu. Afroamerikanci u tom gradu kažu da reforma počinje službom u zajednici uz poštovanje i pravednost.

XS
SM
MD
LG