Linkovi

Dva bombaška napada u Bagdadu, najmanje 27 mrtvih


Iračke snage bezbednosti i civili na mestu gde se odigrala jedne od smrtonosnih eksplozija u Bagdadu
Iračke snage bezbednosti i civili na mestu gde se odigrala jedne od smrtonosnih eksplozija u Bagdadu

Najmanje 27 ljudi je poginulo, a desetine su ranjene u dva odvojena napada automobilima bombama na prepunim ulicama iračke prestonice tokom protekle noći.

Prva se dogodila kod popularne poslastičarnice u prometnoj četvrti Bagdada – Karada – gde je poginulo najmanje 16 osoba, a ranjeno njih 75. Nekoliko sati kasnije, druga eksplozija zatresla je deo grada Šavaka, blizu jedne vladine kancelarije. U tom napadu život je izgubilo najmanje 11 osoba.

Islamska država preuzela je odgovornost za oba napada, navodeći da to bili samoubilački bombaški napadi, čije su mete članovi iračke šiitske muslimanske većine, koju ta grupa smatra jereticima.

Napad se dogodio nekoliko dana posle početka svetog meseca Ramazana, kada se muslimani u noćnim satima masovno okupljaju u kafićima i restoranima pošto poste tokom dana.

Islamska država takođe je bila odgovorna za veliki bombaški napad u Karadi za vreme prošlogodišnjeg Ramazana, u kojem je ubijeno oko 300 ljudi.

Ekstremisti Islamske države postepeno gube teritoriju u Iraku, kako provladine snage koje se bore na terenu uporedo sa vazdušnim udarima, koje vrši koalicija predvođena Sjedinjenim Državama, napreduju i ponovo osvajaju područja koja su ekstremisti preuzeli sredinom 2014.

Najveća meta je Mosul - najveći grad koji je Islamska država zauzela u Iraku. Vladine snage u njemu su preuzele kontrolu nad istočnim delom grada i nastoje da potisnu ekstremiste iz zapadnog dela.

XS
SM
MD
LG