Linkovi

Mijatović: Ne mešajte se u medije


Dunja Mijatović, predstavnica OEBS-a za medije
Dunja Mijatović, predstavnica OEBS-a za medije

U organizaciji nemačko-američkog Maršalovog centra danas je u Beogradu održan seminar o bezbednosti i medijima, a kako je na skupu istakla predstavnica OEBS-a za medije Dunja MIjatović - nema bezbednosti u zemljama u kojima mediji nisu slobodni.

Zemlje Zapadnog Balkana tokom procesa približavanja Evropskoj uniji moraju doneti neke teške i bolne odluke, a jedna je da "država drži ruke što dalje od medija", poručila je danas predstavnica EOBS-a za medije Dunja Mijatović.

Učestvujući u radu seminara o strateškoj komunikaciji i problemu bezbednosti, održanom u Beogradu, ona je izjavila da ne postoji bezbednost ukoliko ne živite u zemlji u kojoj slobodni mediji i novinari mogu da se izraze:

"Ostavite medije na miru, ne mešajte se u medije, ne govorite im šta da rade, ne pravite od njih robove, ne pretite im. Jer svaka država koja to čini u medijskom okruženju neće uspeti u tome."

Predstavnica OEBS-a za medije je izjavila da, što se tiče slobode govora i medija, i bezbednosti novinara, ne veruje u tihu diplomatiju. Uvek ću se oglašavati ako je novinar napadnut i prebijen na ulici. Moj glas je najmoćnije oruđe kojim raspolažem, rekla je Dunja Mijatović i ocenila da su i novinari i mediji ponekad izuzetno neprofesionalni, ali da to ne može biti opravdanje bilo kojoj vladi da guši medije:

"Ne verujem medijima koji veličaju vlast. Mislim da je to potpuno pogrešno. Političari i javne ličnosti ne treba da budu hvaljeni. Svi treba da budu odgovorni i otvoreni za kritiku, ali političari i sve javne ličnosti ne treba da budu veličani."

Kako je rekla Dunja Mijatović, od 57 država članica OEBS-a je dobila dozvolu da ih kritikuje i podseća na preuzete obaveze vezane za slobodu medija. Sve članice OEBS su zvanično prihvatile da poštuju obaveze, ali je praksi to drugačija priča. Pozivajući se na bezbednost, mnoge vlade povlače pogrešne poteze i zato je važno podsetiti ih na demokratke vrednosti, rekla je Dunja Mijatović.

XS
SM
MD
LG