Linkovi

Zapad gubi rat protiv droge


Venecuelanski vojnici prate kolumbijske šefove trgovine drogom - Maksimilijana Oroska i Gildarda Kardonu, koji su u decembru 2011. izručeni SAD.
Venecuelanski vojnici prate kolumbijske šefove trgovine drogom - Maksimilijana Oroska i Gildarda Kardonu, koji su u decembru 2011. izručeni SAD.

Najnoviji podaci Ujedinjenih nacija ukazuju da su proizvodnja i konzumiranje kokaina i drugih droga u porastu. To je činjenica uprkos takozvanom „ratu protiv narko kartela“ koji se vodi u pojedinim zemljama. Novom dvogodišnjom istragom utvrdjeno je da sadašnji pristup ne donosi rezultate, kako u zemljama u kojima se konzumira droga, tako i u onima u kojima se proizvodi.

Siudad Huarez nalazi se na američko-meksičkoj granici – frontu globalnog rata protiv droga.

Meksičke vlasti su nedavno presrele pošiljku oružja i municije, namenjenu narko kartelima koji ovu tranzitnu rutu čine najsmrtonosnijom u svetu.

Više od 50 hiljada ljudi je poginulo u nasilju vezanom za drogu u Meksika od kako je vlada poslala armiju da se bori protiv narko kartela decembra 2006.

U novom izveštaju, Medjunarodni institut za Strateške studije iznosi argument da zapad gubi rat protiv droge. Autor izveštaja je Najdžel Inkster, bivši zamenik šefa britanske obaveštajne službe koji sada radi za institut.

Meksiko sada ima dva rata, jedan izmedju vlade i narko kartela i drugi izmedju grupa za preprodaju droga. Avganistan je joŠ jedan primer gde trgovina narkoticima nije uzrokovala konflikt, jer je konflikt tamo postojao daleko ranije, ali je i dalje fenomen koji podstiče konflikt.“

NATO i avganistanske snage bore se protiv proizvodnje opijuma – od kojeg se pravi heroin – istovremeno sa borbom protiv pobunjenika. Komandanti navode da su ta dva aspekta često povezana. Ujedinjene nacije procenjuju da je 123 hiljada hektara koristi za proizvodnju opijuma u Avganistanu tokom 2010, što je više od 60 odsto globalnih zaliha. Proizvodnja u Burmi je porasla za 20 odsto od 2009. do 2010.

Ako ugušite proizvodnju u jednom regionu ona se jednostavno preseli na drugo mesto. Isto se odnosi na puteve za transport droge - ako zatvorite jedan otvoriće se alternativni putevi“, kaže Najdžel Inkster.

Zapadna Afrika je sada jedan od ključnih tranzitnih regiona za droge na putu od uzgajivača do potrošača u Evropi.

Najnoviji podaci Ujedinjenih nacija ukazuju da se upotreba kokaina u Evropi udvostručila u protekloj deceniji. Procenjuje se da je ukupan broj globalnih korisnika droge porastao na 210 miliona. Inkster kaže da upotreba droga ne može da se iskoreni - pa bi umesto toga trebalo da bude kontrolisana kao duvan.

„Vlada dobija znatnu zaradu od prodaje duvana, ali tokom proteklih nekoliko godina korišćenje duvana više nije društveno prihvatiljivo već je sve više neprihvatljivo.“

Inkster upozorava da je sve više zemalja uvučeno u globalnu industriju nelegalnih droga – uz razorne konsekvence na obe strane.

XS
SM
MD
LG