Linkovi

Smenjen Dragan Đilas


Gradonačelnik Beograda Dragan Djilas
Gradonačelnik Beograda Dragan Djilas

Gradonačelnik Beograda smenjen je danas u Skupštini grada sa te dužnosti glasovima odbornika SNS-a, DSS-a, SPS-a i PUPS-a.

Dragan Đilas smenjen je danas oko 16 sati sa mesta gradonačelnika Beograda, čime su SNS, SPS, DSS i PUPS ostvarile ono što su najavljivale poslednjih dana.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas smenjen je danas u Skupštini grada sa te dužnosti glasovima odbornika SNS-a, DSS-a, SPS-a i PUPS-a. Za razrešenje se na tajnom glasanju izjasnilo 60 odbornika, a da su Djilasu odbrojani sati na mestu prvog čoveka Beograda znalo se sinoć, nakon što je PUPS posle razgovora sa liderom SNS-a Aleksandrom Vučićem prelomila da se priključi inicijativi za smenu.

Dojučerašnja opozicija zamera Đilasu loše vođenje Beograda – od toga da je grad prezadužen, do pitanja gradnje metroa. A kako se čini, danas okupljena većina još nije donela odluku o koracima koje će preduzeti nakon smene gradonačelnika:

"Mi smo već godinu dana govorili o svim aferama u gradu Beogradu, o neracionalnom trošenju novca, o projektima i o zaduženju koje nije bilo opravdano prema građanima Beograda", rekao je Aleksandar Jovičić iz SNS-a.

"Mi te razgovore sa SNS-om i SPS-om vezano za to šta će se dešavati posle razrešenja gradonačelnika Beograda nismo vodili. To nije bila tema naših dosadašnjih razgovora", naveo je Andreja Mladenović iz DSS-a.

Kako pak smatra Dragan Đilas motiv današnje smene nisu rezultati vođenja Beograda, već je to, kako je rekao, politički odgovor na njegove tvrdnje koje iznosi u poslednje vreme da Srbija polako klizi u diktaturu i jednopartijski sistem:

"Apsolutno je jasno da moja smena sa pozicije gradonačelnika Beograda nema nikakve veze sa onim što smo mi u Beogradu uradili u prethodnih pet godina. To je politički odgovor na ono što sam ja i DS govorili u poslednjih mesec i nešto dana – a to je da ova zemlja polako, ali sigurno klizi u diktaturu, autokratiju, jedan moderan jednopartijski sistem."

Šta će biti sa gradskom upravom, javnom gradskim preduzećima i sa samim Draganom Đilasom, koji bi mogao da ostane tehnički gradonačelnik još mesec dana – za sada je pod znakom pitanja i biće najverovatnije odlučeno u direktnom dogovoru lidera vladajuće koalicije.

Ono je izgleda jedino izvesno je da se svi spremaju za nove izbore u Beogradu, koji bi mogli da se održe do marta iduće godine – Dragan Đilas poručuje da će se brzo vratiti na funkciju gradonačelnika, dok u SNS-u očekuju veliku izbornu pobedu poput nedavne u Zemunu.
XS
SM
MD
LG