Linkovi

Dopunsko veštačenje potvrđuje da je gardiste ubila treća osoba


Advokat porodica ubijenih gardista Predrag Savić dostavio je Komisiji za ispitivanje slučaja Topčider i višem tužiocu nalaze dopune forenzičke 3D rekonstrukcije pogibije Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića koji pokazuju da je vojnike ubila treća osoba.

On je istakao da nalazi Centra za forenzicka istraživanja iz Novog Sada nepobitno, matematički, naučno, stručno i pravno pokazuju da je vojnike ubila treća osoba.

"U dopuni nalaza odgovoreno je na pitanja i dileme za koje do sada nismo imali najpreciznije odgovore, poput onog o zaglavljivanju metka u pušci Milovanovića i tragu broj 23 u vezi ubistva Dragana Jakovljevića," rekao je Savić napominjući da iz analize "proizlazi da su vojnici razoružani i streljani".

Prema njegovim rečima, nalaz je dostavljen stručnim službama, čiji predstavnici sačinjavaju Komisiju za ispitivanje slučaja Topčider i Višem javnom tužiocu u Beogradu.

Dopunsku analizu radio je Centar za forenzička istraživanja iz Novog Sada. Taj centar radio je i 3D forenzičku analiza događaja, prema kojoj su gardisti ubijeni i koja je javnosti predstavljena decembra prošle godine.

Stručne službe Vladine komisije za ispitivanje okolnosti pod kojima su stradala dvojica gardista u kasarni na Topčideru u oktobru 2004. godine počele su sa prikupljanjem informacija i odbradom podataka.

Komisiju, koja je formirana prošle godine u decembru, čine predstavnici iz Vojnobezbednosne agencija, Bezbesdnosno-informativne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova, tužilaštva i Ministarstva odbrane i punomoćnici porodica.

Pretkrivični postupak protiv NN lica pokrenut je 2008. godine, nakon što je veštačenjem FBI-a stavljena tačka na višegodišnje špekulacije da li su gardisti ubijeni ili su se poubijali međusobno 5. oktobra 2004. godine.

Prethodno, vojna istraga tvrdila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu dok je tzv. nezavisna državna komisija ocenila da ih je ubila treća osoba.

Država Srbija je po nalogu Ustavnog suda porodicama isplatila po 5.000 evra zbog neefikasne i nedelotvrone istrage kakva je do sada vođena, uz nalog tužilaštvu da sprovede brzu i delotvornu istragu koja će dovesti do razrešenja tog slučaja.

XS
SM
MD
LG