Linkovi

Tramp: Zatvor ili gubitak državljanstva za paljenje zastave


Demonstranti pale zastavu ispred Tramove zgrade u Njujorku
Demonstranti pale zastavu ispred Tramove zgrade u Njujorku

Novoizabrani američki predsednik Donald Tram zatražio je uvođenje oštrih kazni za demonstrante koji pale američke zastave, iako je Vrhovni sud presudio da je reč o slobodi govora.

“Nikome ne bi smelo da bude dozvoljeno da pali američku zastavu - ako to urade, mora da bude posledica – možda gubitak državljanstva ili godina zatvora – poručio je Tramp na Tviteru.

Još nije poznato šta je podstaklo Trampa da se oglasi tim povodom. Međutim, jedan koledž u Masačusetsu je nedavno odlučio da više ne ističe američke zastave nakon što su studenti navodno zapalili jednu u znak protesta zbog Trampove pobede.

Vojni veterani i drugi demonstranti protestovali su prošle nedelje zbog te odluke zvaničnika koledža Hempšir, koji je saopštio da se zalaže za mirnu raspravu o zastavi.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest rekao je da, "kao i velika većina Amerikanaca", paljenje zastave smatra uvredljivim.

Ernest je međutim dodao: "Kao zemlja smo obavezni da štitimo prava garantovana Ustavom."

Republikanski lider u Predstavničkom domu Kevin Mekarti rekao je da za sada ne postoje planovi da se preduzmu zakonske mere protiv paljenja zastave.

Američki zakonodavci su prethodnih decenija nekoliko puta pokušavali da zabrane paljenje ili skrnavljenje zastave.

Međutim, Vrhovni sud je 1989. godine presudio da su zakoni koji zabranjuju uništavanje zastave u znak protesta neustavni zato što se njima krši Prvi amandman američkog Ustava koji garantuje slobodu govora.

XS
SM
MD
LG