Linkovi

Donald Tramp razgnevio svet


Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp
Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp

Predlog kontoverznog milijardera i trenutno vodećeg u trci za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke da se muslimanima zabrani ulazak u Sjedinjene Države izazvao je oštre reakcije širom sveta.

Izjave Donalda Trampa su izazvale oluju u Sjedinjenim Državama, koja se proširila na ostatak svijeta.

U Britaniji, zvaničnu peticiju na internetu, kojom se traži da se Trampu zabrani ulazak u zemlju, potpisalo je više od 100 hiljada ljudi – što znači da bi mogla da bude razmotrena u parlamentu.

“Već smo zabranili osamdeset četvorici propovednika, koji šire mržnju, da uđu u zemlju. Moje mišljenje je da ono što je Donald Tramp rekao predstavlja govor mržnje. Zbog toga je moja poruka vladi da razmotrimo da Tramp bude 85. na tom spisku”, kaže britanska poslanica Tasmina Ahmed-Šeik.

Republikanski predsjednički kandidat rekao je da policijajci strahuju za svoje živote u pojedinim muslimanskim četvrima u Londonu. Britanski premijer Dejvid Kameron i gradonačelnik Londona su, u rijetkoj reakciji, osudili Trampove komentare, navodeći da su neosnovani i da podstiču podjele. U Parizu, i dalje nisu zacijeljene rane posle novembarskih terorističkih napada. Međutim, mnogi Parižani osudili su Trampov plan.

“On ne bi trebalo da bude u američkoj politici”, smatra Parižanka Matilda Adrovic.

U Džakarti, u Indoneziji, u kojoj živi najveća muslimanska populacija na svijetu, građani su brzo odbacili Trampove tvrdnje da muslimani predstavljaju prijetnju.

“Islam nas uči da uvijek budemo dobri prema drugima. Zbog toga je Trampova izjava veoma nepodobna, zato što održava stav, koji je protiv islama”, poručuje Anis Ekajani.

Kontroverzni poslovni magnat je istakao i da su Sjedinjene Države trebalo da preuzmu naftna polja u Iraku i daju novac američkim vojnim veteranima. To je, uz najnoviji prijedlog, izazvalo gnijev među Iračanima.

“Trampove izjave su rasističke i nisu u skladu sa principima američke demokratije”, kaže irački poslanik Abas Al-Bajati.

Sjedinjene Države, u okviru programa Ujedinjenih nacija, nude najveći broj lokacija za smještaj izbjeglica u svijetu. Iz sjedišta u Švajcarskoj, UNHCR je saopštio da Trampove izjave podrivaju američke humanitarne napore.

"Zabrinuti smo da retorika u izbornoj kampanji ugrožava izuzetno važan program za zbrinjavanje izbjeglica”, saopštila je portparolka UNHCR-a Melisa Fleming.

Analitičari smatraju da je poslednja kontroverzna izjava Donalda Trampa izazvala tako snažnu globalnu reakciju, dijelom i zato što on prema anketama trenutno uživa najveću podršku u odnosu na ostale republikanske protivkandidate.

XS
SM
MD
LG