Linkovi

Tramp za "ekstremnu proveru" imigranata


Republikanski predsednički kandidat govori u Ohaju
Republikanski predsednički kandidat govori u Ohaju

Predsednički kandidat Repubikanske stranke Donald Tramp založio se danas za "realizam u spoljnoj politici" usredsređen na uništavanje Islamske države i drugih ekstremističkih grupa, umesto prilagođavanja zemalja američkim principima.

Tramp je u spoljnopolitičkom govoru u saveznoj državi Ohajo rekao da Sjedinjene Države treba da budu saveznik svih zemalja, koje žele da poraze radikalni islamski terorizam, bez obzira na sporove u prošlosti.

"Ne možemo da dozvolimo da se ovo zlo nastavi", poručio je republikanski kandidat.

Takođe je naveo da je uspon Islamske države direktan rezultat spoljne politike za koju su se zalagali predsednik Barak Obama i bivša državna sekretarka i demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton.

"Katastrofalna politika Hilari Klinton dovela je Islamsku državu na svetsku scenu”, istakao je Tramp uz ocenu da Klinton ne poseduje ni mentalnu ni fizičku snagu da se suprostavi džihadistima.

Trampov plan obuhvata i privremeni prestanak izdavanja viza ljudima iz geografskih područja povezanih sa terorizmom. Tramp je najavio da bi uveo "ekstremnu proveru" imigranata.

To prodstavlja promenu u odnosu na Trampov prvobitni poziv da se muslimanima zabrani ulazak u zemlju dok se ne osigura da ne planiraju da izvrše teroristički napad u Sjedinjenim Državama.

Takođe je predviđeno uvođenje novog ideološkog testa za imigrante koji žele da se usele u Sjedinjene Države, sa pitanjima o tome kako aplikanti vide pojedine američke principe poput verskih sloboda, rodne ravnopravnosti i prava homoseksualaca.

U međuvremenu, Hilari Klinton se obratila pristalicama na skupu u Skrentonu, u saveznoj državi Pensilvaniji zajedno sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom koji je rođen u tom gradu.

Klinton je kritikovala Trampovo iskustvo u pogledu nacionalne bezbednosti i vojnih pitanja.

"Znam da je rekao da zna više od generala. Ne Donalde, ne znaš”, poručila je Klinton i ponovila da republikanski kandidat nije podoban, niti kvalifikovan da bude predsednik.

Bajden je naglasio da nijedan kandidat u istoriji Sjedinjenih Država nije znao manje niti bio manje pripremljen za bavljenje nacionalnom bezbednošću od Donalda Trampa. “I uznemirava me to što on, po svemu sudeći, ne želi da uči”, rekao je Bajden.

Klinton trenutno ima prednost od oko sedam odsto u odnosu na Trampa, a vodi i u nekoliko saveznih država u kojima će verovatno biti odlučen ishod predsedničkih izbora u novembru. Republikanski kandidat je za svoj trenutni položaj okrivio medije.

XS
SM
MD
LG