Linkovi

Putin lično odobrio sajber napade na SAD?


Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin

Bela kuća sugerisala je u četvrtak da je ruski predsednik Vladimir Putin lično odobrio sajber napade da bi uticao na američke predsedničke izbore.

Obamina administracija nije ponudila direktne dokaza za iznesene optužbe protiv Putina, koje je Moskva nazvala "smešnim besmislicama."

Savetnik predsednika Baraka Obame Ben Rouds je u intervjuu američkim medijima rekao: "Sve što znamo o tome kako Rusija operiše i kako Putin kontroliše vladu sugeriše da kada imate takve znajačne sajber napade, onda je reč o najvišim nivoima vlade. I konačno, Vladimir Putin je zvanično odgovoran za poteze ruske vlade."

Portparol Bele kuće Džoš Ernest podsetio je na procenu obaveštajne zajednice iz oktobra u kojoj se navodi da su "samo najviši ruski zvaničnici mogli da odobre takve aktivnosti". Ernest je ponovio tvrdnju da je Tramp tokom kampanje znao za rusko mešanje i da ga je podsticao.

“Činjenica je da je republikanski predsednički kandidat podsticao Rusiju da hakuje njegove protivnike zato što je verovao da bi to pomoglo njegovoj kampanji", rekao je portparol Bele kuće.

Novoizabrani američki predsednik prethodno je kritikovao pokušaje da se podrije negova pobeda na izborima posle objavljivanja izveštaja da je Rusija naložila hakerske napade da bi mu pomogla da pobedi.

Tramp se na Tviteru zapitao: “Ako je Rusija, ili neki drugi entitet, odgovorna za hakovanja, zašto je Bela kuća čekala toliko dugo da reaguje? Zašto je to uradila tek nakon što je Hilari izgubila?

Trampova savetnica Kelien Konvej je u intervjuu televiziji Foks njuz kritikovala portparola Bele kuće Džoša Ernesta koji je u sredu rekao da je Tramp tokom kampanje možda znao za rusko mešanje u američke predsedničke izbore i da to ima negativan uticaj na kampanju Hilari Klinton.

“To je zaista neverovatno. Pretpostavljam da se kandiduje za političkog analitičara posle napuštanja Bele kuće. Razočaravajuće je čuti tako nešto od portparola Bele kuće, koji je u suštini rekao da je novoizabrani predsednik znao za to i čak tome doprineo. To je veoma nedgovorno i pitam se da li je njegov šef, predsednik Obama, saglasan sa tim”, rekla je Konvej.

Tramp je na poslednjoj zvaničnoj konferenciji za novinare u julu pozvao ruske hakere da pronađu mejlove izbrisane sa privatnog servera bivše državne sekretarke, dok je dan kasnije naveo da je u pitanju sarkazam. Međutim, Ernest je naveo da Trampov poziv da se hakuje kompjuter Hilari Klinton “možda pokazuje da je on bio svestan da je Rusija umešana”.

Karter: Svi da budu zabrinuti

Američki sekretar za odbranu Ešton Karter izjavio je da svi Amerikanci treba da budu zabrinuti zbog izveštaja o nastojanjima Rusije da se umeša u američke predsednčke izbore.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim ministrom odbrane Majklom Falonom, Karter je izjavio da je vrsta napada na američki izborni sistem, kako ga opisuju američke obaveštajne agencije – već ranije viđena u Evropi.

On je podsetio da se ta vrsta aktivnosti i pretnje u Evropi zove “hibridno ratovanje” i da je, na primer, često vidjana u Ukrajini.

Karter je izbegao da odgovori na pitanja obaveštajnih zvaničnika da li veruje da je ruski predsednik Vladimir Putin direktno povezan sa ruskim pokušajima se umešaju u američke izbore. ​

XS
SM
MD
LG