Linkovi

Tramp i zvanično osigurao nominaciju


Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp
Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp

Završivši svoj neverovatni uspon do vrha američke političke scene, milijarder Donald Tramp je zvanično osvojio potreban broj delegata za predsedničku nominaciju Republikanske partije, prema evidenciji Asošijejted Presa.

Trampovi poslednji preostali rivali u trci koja je na početku imala 17 kandidata, povukli su se iz trke početkom maja a AP javlja da je Tramp sada obezbedio potrebnu većinu delegata – 1,237 – da bi bio formalno nominovan na republikanskoj nacionalnoj konvenciji 7. juna.

"Veoma sam počastvovan", rekao je Tramp na konferenciji za novinare u Severnoj Dakoti i najavio da će da ukine izvršne uredbe koje je potpisao predsednik Barak Obama i da obnovi američku vojsku. "Mnogo ćemo se zabavljati prvih 100 dana", poručio je republikanski kandidat.

Inače, kandidati za republikansku i demokratsku nominaciju ukupno su održali 20 velikih debata, no sledeća bi mogla da bude najneobičniji deo ove izborne sezone pune iznenadjenja.

Republikanci i demokrate do sada nisu debatovali medjusobno ali bi u naredne dve nedelje moglo da dodje do verbalnog duela republikanca Donalda Trampa i demokrate Bernija Sandersa.

Naime, Tramp je sinoć gostovao u noćnom programu Džimija Kimela na mreži ABC, a kada je Kimel pomenuo kako je Sandersova rivalka Hilari Klinton odbila da učestvuje u debati sa njim u Kaliforniji, i pitao Trampa da li bi debatovao sa Sandersom umesto nje – Tramp je odgovorio potvrdno, ukoliko zarada od televizijskog prenosa debate bude namenjena za humantarne svrhe.

Sanders je, ubrzo, prihvatio izazov i preko Tvitera saopštio da će rado učestvovati u debati sa Trampom u Kaliforniji pre primarnih izbora 7. juna.

XS
SM
MD
LG