Linkovi

Tramp u prednosti uprkos osudama


Republikanski predsednički pretendent Donald Tramp
Republikanski predsednički pretendent Donald Tramp

Republikanski predsednički pretendent Donald Tramp nastavlja da vodi u anketama javnog mnjenja, uprkos snažnim osudama njegovog plana da se muslimanima zabrani ulazak u Sjedinjene Države.

Prema istraživanju Njujork Tajmsa i mreže Si Bi Es, Tramp je u vodećoj poziciji na republikanskoj listi, sa 35 odsto podrške, daleko ispred senatora iz teksasa Teda Kruza, i penzionisanog neurohirurga Bena Karsona. Medjutim, u odvojenoj anketi mreže En Bi Si i Volstrit Džornala, 57 odsto ispitanika protivi se njegovoj ideji o zabrani ulaska muslimanima, dok je 25 odsto podržava. Medju republikancima Trampov plan podržava 42 odsto birača, dok mu se istovremeno protivi 75 odsto demokrata i 55 odsto nezaviosnih birača.

Donald Tramp i dalje je centralna figura u američkoj predsedničkoj kampanji i dobija odlučnu podršku konzervativnih republikanaca koji žele promene i zabrinuti su zbog terorističkih pretnji.

“Američki san je mrtav ali ja ću ga učiniti još većim, boljim i snažnijim nego ikada pre. Učiniću to.”

Tramp i dalje vodi u anketama na nacionalnom i nivou ključnih saveznih država, čak i nakon što je izazvao burne reakcije svojim predlogom da se zabrani ulazak muslimanima u Sjedinjene Države. Plan je izazvao osudu kod demokrata i republikanaca, uključujući vođu republikanske većine u Senatu, Miča Mekonela.

Takav predlog je potpuno u suprotnosti sa američkim vrednostima.”

Podrška Trampu porasla je tokom poslednjih nedelja nakon terorističkih napada u Parizu i San Bernardinu u Kaliforniji, što je što je pojačalo strahovanja mnogih Amerikanaca. Zabrinutost zbog terorizma i nacionalne bezbednosti sada je visoko na lestvici tema u izbornoj kampanji, kaže analitičar Vilijem Galston.

“A, što se tiče pitanja u inostranstvu, princip broj jedan je, kao što je bio i 11. septembra, naime, gospodine ili gospođo predsednice, molimo vas učinite da budemo bezbedni.”

Demokrate se nadaju da će iskoristiti reakciju na Trampove komentare I da će im do dati prednost na izborima sledećeg novembra. Demokratski predsednički pretendent Hilari Klinton povećala je vođstvo u odnosu na rivala Bernija Sandersa sa fokusom na pomoć srednjoj klasi, iako se i dalje suočava sa sumnjom birača u njenu verodostojnost.

Pomozite mi da to i učinim. Podržite me u kampanji i omogućite da Amerika živi prema svojim obećanjima, ponovo. Hvala vam i bog vas blagoslovio.”

Iako će sva pažnja biti usmerena na stranačke primarne izbore tokom narednih nekoliko meseci, ishod izbora 2016. mogao bi da se svede na jedno jednostavno pitanje, kaže istoričar Alen Lihtman.

“Biračko telo će doneti jednu i samo jednu odluku. Da li su demokrate upravljale dovoljno dobro tokom poslednje četiri godine u Beloj Kući? Ili, da li su upravljale dovoljno loše tako da glasači žele promene?”

Ali u godini neočekivanog preokreta kojom je dominirala pojava Donalda Trampa, stručnjaci se nerado upuštaju u predviđanja o tome šta bi moglo da se dogodi sledeće godine, uključujući republikanskog stratega Forda O Konela.

Da budem iskren, nemam pojma i svako ko vam kaže da zna, slagaće vas.”

U nedeljama koje dolaze, učesnici u predsedničkoj trci usmeriće se skoro potpuno na predizbornu kampanju u državama u kojima se najranije glasa, uključujući Ajovu, u kojoj će birači započeti sezonu primarnih izbora 1. februara.

XS
SM
MD
LG