Linkovi

Kritičar ekološke agencije imenovan za njenog šefa


Sekretar za pravosuđe savezne države Oklahome Skot Pruit
Sekretar za pravosuđe savezne države Oklahome Skot Pruit

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp je danas izabrao skeptika u pogledu globalnog zagrevanja i snažnog saveznika industrije fosilnih goriva da bude šef Agencije za zaštitu prirodne sredine.

Sekretar za pravosudje savezne države Oklahome, Skot Pruit je ključni kritičar plana predsednika Obame za suočavanje sa klimatskim promenama smanjenjem emisija ugljen dioksida u atmosferu iz američkih fabrika.

U saopštenju Tramp je rekao: “Suviše dugo Agencija za zaštitu prirodne sredine je trošila dolare poreskih obveznika na anti-energetsku agendu van kontrole, koja je uništila milione radnih mesta i potkopala naše neverovatne poljoprivrednike i mnoge druge biznise i industrije.”

Pruit je jedan od funkcionera iz 27 država koji su podneli tužbe u januaru tražeći da se blokira Plan za čistu energiju, kojim pomenuta Agencija traži da savezne države do 2030. formulišu načine za smanjenje ukupne emisije ugljen- dioksida u atmosferu za 32 odsto ispod nivoa iz 2005.

Istovremeno taj plan predvidja da se količina enregije iz obnovljivih izvora poveća. Tramp je obećao da će izmeniti smer tog trenda.

Pruitova nominacija je odmah izazvala protivljenje senatora iz Vermonta Bernija Sandersa, kojeg je Hilari Klinton porazila u trci za predsedničku nominaciju Demokratske stranke. Sanders je Glasu Amerike rekao “Ako ste zainteresovani za očuvanje planete za buduće generacije to je katastrofalan izbor i moramo da mu se suprotstavimo.

XS
SM
MD
LG