Linkovi

Djurić: Vreme za novi list u odnosima


Marko Djuric
Marko Djuric

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, izjavio je na konferenciji u južnoj Mitrovici da je vreme da predstavnici Beograda i Prištine direktno razgovaraju, dok je bivši predsednik Kosova Bedžet Pacoli ocenio da je ekonomija, a ne politika - ključna za zajednički život.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas da je došlo vreme da predstavnici Beograda i Prištine direktno razgovaraju i da se okrene novi list u srpsko-albanskim odnosima. Đuric je to kazao na konferenciji "Izgradnja srpsko-albanskih odnosa" koja je održana u južnom delu Mitrovice na kojoj su prisustvovali i predstavnici albanskih politickih partija u parlamentu Kosova i nekoliko ambasadora stranih zemalja na Kosovu.

Direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić rekao je da je za bolje srpsko - albanske odnose na prvom mestu važno da se u narednom periodu više radi na poboljšanju političke klime, bez koje po njegovim rečima neće biti dobrih odnosa, ni pomirenja između Srba i Albanaca.

“Došlo je vreme da okrenemo novi list u srpsko-albanskim odnosima, želim da predstavnicima svih institucija Prištine ovde poručim da u Beogradu imaju partnera za tako nešto, ali želim pre svega da albanskom narodu, kao i srpskom narodu ovde na Kosovu i Metohiji da poručim da iskoristimo šansu koja se danas nalazi pred nama, da obezbedimo sigurnu i mirnu budućnost”, rekao je Đurić

Na konferenciji "Izgradnja srpsko-albanskih odnosa", na kojoj su učestvovali i lideri albanskih partija i strani ambasadori bivši predsednik Kosova Bedžet Pacoli kazao je da je ekonomija ključna za zajednički život i integraciju i Srba i Albanaca, a ne politika.

“Ako nema slobode kretanja ljudi, roba, ideja, kapitala tu neće biti integracije među ljudima odnosno među nacijama i treba brzo preduzeti korake uz sav potencijal sa kojim raspolažu Srbija i Kosovo i međunarodna zajednica, da se stvore uslovi za slobodno kretanje ljudi, kapitala i robe. Moramo izaći iz političkih okova i služiti se pozitivnim primerima Evrope koja je formirana iz jedne ekonomske inicijative”, kazao je Pacoli.

Međutim lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj smatra da je za pravu izgradnju srpsko albanskih odnosa potrebno da se Kosovo i Srbija međusobno priznaju i da to pitanje ne treba odlagati, jer je to kako je kazao u interesu celog Balkana. Perspektiva je po njegovim rečima da se dovrši sa tranzicijom na Kosovu u Srbiji i u ostalim zemljama okruženja.

“Događaju se unutrašnji procesi koji sami po sebi utiču da odnosi između dva naroda budu pod uticajem te tranzicije. Da bi došlo do boljih odnosa neophodno je napraviti balans odnosa snaga, interesa, mogućnosti i svega onoga što čini ravnotežu između dva suseda koji će biti na istoj teritoriji”, rekao je Haradinaj.

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović rekao je da je za poštovanje prava na Kosovu i rad institucija odgovornost na većinskoj zajednici, a da će politički predstavnici Srba sigurno biti podrška za sve pozitivne procese. On je, istakao da postoje brojni primeri gde institucije Kosova nisu uradile svoj posao onako kako bi trebalo, ali je kazao da postoje I pozitivni primeri

“Mi smo skoro bili u Đakovici, kosovska policija je odradila svoj posao do kraja perfektno i profesioalno. Za mene je to pozitivan primer bez obzira na to što je postojala grupa ljudi koja ništa nije razumela i koja je došla da prosipa mržnju, oni nisu bili u mogućnosti da ugroze one koju su samo došli da vide svoju crkvu, prođu pored svoje kuće. Policija je odradila svoj posao kako treba i u Đakovici, i u Mušutištu istoga dana”, rekao je Stojanović.

Okrugli sto na temu “Izgradnja srpsko-albanskih odnosa” organizovala je Radio televizija Mitrovica. održan je danas u Južnoj Mitrovici uz podršku ambasade Holandije u Prištini, a na skupu su, govorili i britanski, italijanski i hrvatski ambasadori na Kosovu

XS
SM
MD
LG