Linkovi

Đoković i Nadal u finalu Rima


Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u finale turnira masters serije u Rimu, pošto je večeras u polufinalu pobedio Švajcarca Rodžera Federera rezultatom 6:2, 7:6 (7:4).

Titulu koju je u Rimu osvojio prošle godine Đoković će sutra braniti protiv trenutno trećeg igrača sveta Španca Rafaela Nalada. Biće to njihov 32. međusobni duel, a Nadal vodi 17:14 i neophodna mu je pobeda da bi se vratio na drugo mesto ATP rang-liste, pred drugi Grand Slem turnir sezone - Rolan Garos u Parizu.

Do 11. pobede u 25. susretu sa Federerom prvi reket sveta stigao je za sat i 40 minuta, a duel je mogao da traje i kraće, da je Đoković kod vođstva od 5:4 u drugom setu iskoristio meč loptu na svoj servis.

Federer je uspeo da se spasi i produži meč, ali je Đoković taj brejk odigrao bez greške. Na početku je osvojio poen na servis Švajcarca, a onda je svih svojih šest servisa petvorio u poene i zasluženo trijumfovao.

Prvi set Đoković je odigrao besprekorno i Federer ni u jednom renutku nije mogao ne da ga ugrozi, već ni da mu se ozbiljnije suprotstavi. U četiri gema na servis srpskog tenisera Federer je osvojio samo osam poena i nije imao nijednu priliku za brejk. Đoković je, s druge stane, zahvaljujući izvanrednim riternima imao tri prilike da protivniku oduzme servis i iskoristio je dve - u trećem i sedmom gemu.

Drugi set bio je ravnopravniji, jer je Švajcarac podigao nivo igre, ali i pored toga nije uspevao da nametne temo koji mu odgovara, jer je Đoković zadržao maksimalnu koncentraciju i gotovo uvek je nalazio najbolja rešenja i u odbrani i u napadu.

Pobedniku turnira pripašće 1.000 poena za ATP rang-listru i ček na 460 hiljada evra.

XS
SM
MD
LG