Linkovi

Arhitekte planiraju otpornije gradjevine


Mesto Kuapa u Oklahomi posle tornada, 28. aprila 2014.
Mesto Kuapa u Oklahomi posle tornada, 28. aprila 2014.

Velike zgrade i druge strukture mogu da izdrže čak i snažne zemljotrese ako su sagradjene tako da imaju odredjeni nivo fleksibilnosti, ističe kustos izložbe u Vašingtonu posvećene gradnji koja štiti ljude od nepogoda.

Elementarne nepogode dešavaju se u svim delovima sveta, a ponekad odnesu živote i načine katastrofalnu materijalnu štetu. Naučnici uvek ističu da posledice mogu da budu manje ozbiljne ukoliko se adekvatno pripremimo za katastrofe. Nova izložba nazvana “Dizajniranje za katastrofe”, u Nacionalnom muzeju gradjevinarstva u Vašingtonu, podučava vlade i pojedince šta mogu da urade da bi smanjili udar prirode.

Elementarne nepogode – tornada, uragani, poplave, zemljotresi i šumski požari - dešavaju se često, i iznenadno širom Sjedinjenih Država. Medjutim, postoji tehnologija, kako jeftina tako i skupa, koja može da sačuva ljudske živote i svojinu.

Kustos izložbe, Krizanti Brojkos, kaže da velike zgrade i druge strukture mogu da izdrže čak i snažne zemljotrese ako su sagradjene tako da imaju odredjeni nivo fleksibilnosti.

“Treba da dozvolimo zgradama da se pomeraju. Treba da sagledamo njihove slabe tačke tako da možemo da počnemo da dizajniramo gradjevine imajući ta saznanja u vidu.”

Elastični sastavci nosećih greda omogućavaju izvesno pomeranje na mestima gde se velike noseće grede spajaju.

Blokovi za temelj napravljeni na bazi gume dozvoljavaju zgradama da se lelujaju, a veliki upijači udara ublažavaju vibracije.

Model zida, napravljen u Medjunarodnom centru za istraživanje uragana, na Floridi, pokazuje kako su izvesne vrste krovova podložnije udaru snažnih vetrova tornada i uragana od drugih vrsta krova.

“Krov zaobljenog oblika zapravo bolje izdržava vetar i od ravnog i od trouglastog krova”, navodi Krizanti Brojkos.

U oblastima koje pogadjaju snažni vetrovi, naučnici preporučuju izgradnju bar jedne “sigurne sobe” gde ukućani mogu da provedu najopasniji deo oluje.

Kada je reč o poplavama, neka mesta u američkom priobalju kao i na rečnim obalama grade veštačke grebene, koristeći ne samo stene nego i ljušture ostriga prikupljene iz restorana.

“Pokazalo se da ti grebeni od ostriga smanjuju snagu talasa a takodje usporavaju eroziju tla.”

Brojkos ističe da je izgradnja parkova duž obale, umesto kuća, prirodnije rešenje kojim se dragocena imovina štiti od opasnosti.

Što se tiče šumskih požara, naučnici sada preporučuju da zona zaštite kuća od zapaljivih materija bude široka oko 60 metara.

”To je površina oko kuće u kojoj ne treba da bude materijala koji je lako zapaljiv.”

Neke od prirodnih katastrofa ne mogu da budu sprečene ali istraživači ističu da planiranje i investiranje obavljeno na vreme mogu da pruže isti nivo zaštite kao što vas nanošenje losiona za sunčanje čuva da ne izgorite, kada odete na plažu.
XS
SM
MD
LG