Linkovi

Diplomate traže kraj nasilja u Siriji


Hilari Klinton na današnjem skupu u Saudijskoj Arabiji
Hilari Klinton na današnjem skupu u Saudijskoj Arabiji

Američka državna sekretarka Hilari Klinton nastavlja posetu Saudijskoj Arabiji sastankom sa regionalnim diplomatama na kojem je glavna tema okončanje jednogodišnjeg nasilja u Siriji.

Sastanak prethodni sutrašnjem skupu 60 nacija, takozvanih "Prijatelja Sirije" u Turskoj, kojem će prisustvovati i sekretarka Klinton, i diplomate iz drugih zemalja koje podržavaju sirijske opozicione grupe.

Sjedinjene Države i dalje se protive naoružavanju sirijskih pobunjenika, što su predložile neke zemlje Persijskog zaliva. Umesto toga, zvanični Vašington radi na ujedinjavanju podeljenih opozicionih grupa i pronalaženju načina da dostavi humanitarnu pomoć u Siriju.

Pred sutrašnji samit u Istanbulu, ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu poručio je da mirovni plan, koji je sačinio međunarodni izaslanik Kofi Anan, predstavlja "minimum" onoga što Sirija mora da učini i to "hitno i bez odlaganja".

U međuvremenu, portparol sirijskog ministarstva spoljnih poslova Džihad Makdesi rekao je da je pokušaj da se sruši sirijska vlada okončan, ali da Damask neće povući svoje trupe iz urbanih oblasti sve dok se ne obnovi stabilnost.

XS
SM
MD
LG