Linkovi

Preminuo legendarni voditelj Dik Klark


Preminuo legendarni voditelj Dik Klark
Preminuo legendarni voditelj Dik Klark

Dik Klark, slavni američki voditelj i promoter rokenrol muzike, preminuo je u 83. godini.

Njegov publicista, Pol Šefrin, saopštio je da je Klark u sredu pretrpeo srčani udar i umro u bolnici Sent Džon, u Santa Moniki.

Klark je bio jedna od najpoznatijih TV ličnosti Amerike, i dugogodišnji voditelj prenosa dočeka Nove godine sa Tajms Skvera u Njujorku. Nastavio je da se pojavljuje u tom prenosu i pošto je 2004. pretrpeo moždani udar, posle kojeg se otežano kretao i govorio.

Klark je nazivan “najstarijim tinejdžerom na svetu”, zbog svog mladalačkog izgleda. Bio je uspešan biznismen koji je započeo karijeru kao tinejdžer, radeći kao disk-džokej u državi Njujork. Takodje je stekao diplomu iz biznisa na Univerzitetu Sirakjuz.

Dik Klark je 1956. započeo plesno takmičenje tinejdžera u Filadelfiji nazvano “Bendstend”. Tadašnji televizijski producenti i direktori preuzeli su taj koncept, i tako je rodjena rokenrol emisija “Amerikan Bendstend”, koja je postala jedna od najduže emitovanih serijala na američkoj televiziji, i prikazivana na TV mreži Ej Bi Si od 1957. do 1987. U Klarkovoj emisiji nastupale su zvezde kao što su Badi Holi, Elvis Prisli, Majkl Džekson i Madona.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da su on i njegova supruga Mišel tužni zbog vesti o smrti Dika Klarka. Predsednik je dodao da je Klark zauvek izmenio izgled američke televizije i da je činio da se ljudi osećaju “mladim, živahnim I optimističnim” kao što je on sam bio.



XS
SM
MD
LG